Firea l-a halit pe Piedone, dar nu-i de ajuns

Proaspăt intrată în cursa pentru Primăria Generală, Gabriela Firea a păpat pe nemestecate, în opinia sociologilor, cea mai mare parte a electoratului lui Piedone. Din păcate pentru redutabila domană, principalul ei adversar, Nicușor Dan, a rămas cu electoratul apoape intact.   

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Conform primului sondaj efectuat de Avangarde, imediat după alinierea lui Firea la startul alegerilor locale, cota lui Cristian Popescu Piedone (vedeta incontestabilă a campaniei până acum) a scăzut dramatic, fapt care l-a și aruncat pe acesta pe locul 3. În schimb, scorul lui Nicușor Dan a rămas cam același, ceea ce înseamnă că actualul primar este prea puțin afectat, deocamdată cel puțin, de intrarea liberalului Sebastian Burduja în cursa pentru PMB. Extrapolând fotografia la zi, se poate spune că se configurează deja un final trist, pentru Piedone cel puțin, mai ales că majoritatea analiștilor susțin la unison că Firea va recupera în totalitate acea parte a electoratului PSD care migrase la Piedone. Problema ei este că nici astfel nu este însă sigură că-l poate învinge pe Nicușor Dan. Ba chiar dimpotrivă am putea zice, câtă vreme tot sondajele arată că electoratul bucureștean de dreapta a început să strângă rândurile în jurul Dreptei Unite (ADU) – alianța care îl susține pe Nicușor Dan. Dacă ne uităm la scorurile pe care le au forțele politice în sondajele la zi (31% PSD, 25% ADU, 20% PNL), se poate ușor vedea că stânga PSD-istă este depășită cu 14 procente de dreapta bucureșteană. O diferență zdravănă și care are bune perspective să crească în zona bazinului format de absenteiști. Absenteiști care, fiind vorba despre București, în mod cert trag, în majoritate, tot spre dreapta și nu spre stânga/PSD. Iar asta înseamnă că Dan are de unde (și cu șanse bune) să înlocuiască voturile pierdute în favoarea liberalului Sebastian Burduja  – destul de puține în estimările actuale. Tras linie și adunat, Firea are fără doar și poate șansa ei de a-l învinge de această dată pe Nicușor Dan, dar și așa numita dreaptă are obiceiul să reînvie spectaculos în momentul alegerilor ori de câte ori este vorba să voteze contra PSD. Obicei deja tradițional mai ales în București, unde din păcate pentru ea candidează Gabriela Firea.

Dan Voiculescu, omul care o poate face primar pe Firea

În mod evident, jocurile nu sunt încă făcute. De exemplu, Firea poate beneficia de un prețios ajutor dacă Dan Voiculescu pricepe că Piedone este deja perdant și întoarce macazul spre ea. De fapt, dacă Voiculescu îl retrage pe Piedone, se poate spune că Firea este aproape Primar General. Și dacă rămâne Piedone în cursă dar Voiculescu alege să o susțină pe ea, suportul mediatic oferit în acest caz de Antene o poate ajuta pe Gabriela Firea să reducă diferența dintre ea și Dănuț Dan, implicit dintre ea și scaunul de Primar General. Până să se decidă Voiculescu, să nu uităm și de obiceiul ”lebedelor negre” de a traversa balta noastră electorală exact atunci când situația o cere. Tras linie și adunat, mai avem cel puțin vreo două-trei săptămâni de așteptare pentru a spune în sfârșit ”rien ne va plus” în cazul Primăriei Capitalei.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.