Primaria Capitalei, o vacă bună de muls pentru toate partidele

Ca de altfel și restul celor șase primării de sector. Torentele de acuzații, insulte și reproșuri aruncate în campanie nu pot acoperi realitatea: toți primarii care s-au perindat în fruntea primăriilor bucureștene și-au umplut întâi chimirele proprii iar pentru locuitori au făcut ici și colo câte ceva, în dorul lelii.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

După ce a băltit o săptămână campania pentru locale, a început cât de cât să-și vină în fire. Ieri seară a avut loc prima confruntare face to face între doi dintre candidați, pesedista Firea și liberalul Burduja. Doamna a făcut ce știe cel mai bine: s-a lăudat cu un șir nesfârșit de realizări bifate de ea în primul său mandat de primar al Capitalei. Rămâne întrebarea cum de arăta și funcționa atât de prost Bucureștiul la plecarea doamnei din post? Concret, odată strânse luminile de Crăciun și de Paște, plus brazii și iepurașii de bon ton, toți ”nurii” Capitalei ieșeau la iveală: străzi ultra aglomerate și murdare, canale și scurgeri care sucombă la fiecare ploaie mai sprintenă, vechile și cochetele cartiere violate de construcții nepotrivite și ilegale în marea lor majoritate, parcuri neîngrijite și parțial distruse (asta atunci când nu sunt incendiate de-a dreptul), trafic sufocat și sufocant în cea mai mare parte a zilei, un transport în comun care rar atinge limita decenței, un centru vechi unde majoritatea clădirilor stau sa cadă, dar ruinele sunt exploatate cu succes (și multă inconștiență demonstrată inclusiv de administrația locală) de proprietarii cafenelor și cluburilor care funcționează practic mese peste mese, același centru vechi infestat de drogați, o poliție națională pe care o doare-n epoleți de siguranța cetățenilor, mai multe poliții locale care fac și mai puțin (chiar este posibil!) decât polițiștii naționali (drept este că este foarte greu să distingi la o simplă vedere cine e polițist local și cine infractor) etc. Asta în ceea ce privește exteriorul, pentru că, odată ce se discută despre condițiile de care beneficiază bucureștenii racordați la sistemul de căldură centralizat, jalea se amplifică: zeci sau sute de blocuri fără apă caldă (indiferent de anotimp) și fără căldură în sezonul rece. Acestea fiind tabloul general, Gabriela Firea – ca de altfel și Nicușor Dan – își permit să se laude cu marile lor realizări și să ceară din nou votul oamenilor. Culmea este că îl vor și primi! Dar să revenim strict la campania prezentă. Unde, după cum spuneam, doi dintre primii patru candidați s-au duelat măcar față-n față. Cine se așteaptă la mai mult, trebuie să-și pună pofta-n cui. Motivul: favoritul cursei, Nicușor Dan, nu a spus deja că nu vede rostul unei dispute directe cu Firea, iar în ceea ce-l privește pe Burduja lucrurile stau și mai rău, Dan ferindu-se ca dracu’ de tămâie de o apariție publică alături de el. Lucru de înțeles din moment ce Burduja știe ce vorbește, are proiecte pregătite (măcar pe hârtie), are verbul la el și, cel mai grav, aleargă pe același culoar electoral ca Nicușor Dan – cel așa numit de dreapta. În mod cert Dan ar ieși șifonat dintr-o confruntare directă cu Burduja, motiv pentru care un astfel de duel direct nu va exista. Nicușor Dan este suficient de șmecher ca să știe cum să-și conserve șansa și scorul.

Există într-adevăr posibilitatea de a-i vedea, concomitent în același studio, pe Nicușor Dan și pe Cristian Popescu Piedone. Dar asta doar pentru că Piedone nu mai reprezintă un pericol real pentru Nicușor după intrarea Gabrielei Firea în joc. La fel, s-ar putea să vedem și un duel direct Burduja – Piedone, dar un astfel de meci este de asemenea lipsit de valoare în aceste alegeri, cei doi joacă în Liga B.

Chiar dacă leșinata campanie electorală a început să-și miște ușor membrele anchilozate, este greu de crezut că următoarele trei săptămâni vor aduce schimbări esențiale într-un mental bucureștean care pare deja setat pe preferințele sale. Iar cum preferințele sunt deja fumate în funcția de primar, Bucureștiul va rămâne cam la fel și după 9 iunie. Din păcate.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri
Minune: Mutul Iohannis a căpătat glas! Nu și funcție…

Simona BĂDULESCU

Disperare în PNL: Ciucă bate pasul pe loc

Simona BĂDULESCU

Iohannis și-a scos moștenitorul în lume

Simona BĂDULESCU

Adevăr sau minciună: PSD și PNL, decapitate înainte de prezidențiale

Simona BĂDULESCU

Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.