Iohannis, consolat de Biden

Plecat câine surd la vânătoare, Klaus Iohannis a aflat în timp ce traversa în zbor Atlanticul că va fi primit de președintele SUA în timpul vizitei făcute pe pământ american.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Pe scurt, Klaus Iohannis și-a făcut timp să se deplaseze în SUA după ce a fost anunțat că îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Conform Administrației Prezidențiale, decizia Consiliului Atlantic reprezintă o recunoaștere a carierei prezidentului nostru și a rolului său de ”lider transatlantic și european”. Așa o fi, o vedea străinătatea mai bine decât noi, românii care îl credităm pe Iohannis cu cel mai mic scor obținut de vreun președinte post-decembrist la final de mandat. Conform informațiilor pe temă, deși Iohannis a solicitat o întâlnire cu Joe Biden, răspunsul nu a venit la timp astfel încât cuplul Iohannis s-a îmbarcat în avionul dotat cu piscină doar cu certitudinea că va participa la gala Consiliului Atlantic. În aer fiind, poate chiar în piscină, pe Iohannis l-a ajuns din urmă vestea bună emisă sub forma unui comunicat de presă, de Casa Albă: președintele american Joe Biden îl va primi pe omologul român Klaus Iohannis la Casa Albă pe 7 mai, moment în care cei doi șefi de stat vor marca 20 de ani de când România a aderat la Alianța NATO. Urmarea: Klas Iohannis a fost primit, ieri, de președintele SUA, Joe Biden. Ceea ce înseamnă că, deși a debutat ca vizită de lucru, deplasarea prezidentului nostru în America a sfârșit ca semi-vizită de stat.

Plasture pus peste dezamăgirea provocată lui Iohannis de turci

Cum totul are loc la doar câteva zile după ce Turcia a decretat că îl spijină pe olandezul Mark Rutte în cursa pentru șefia NATO, imediat pe piață au apărut comentariile conform cărora invitarea lui Iohannis la un pahar de vorbă cu Biden este de fapt un premiu de consolare pentru Klaus al nostru, care poftește și el la funcția din fruntea Alianței Nord-Atlantice. O funcție pentru care însă inclusiv gazda sa de ieri a precizat, public, că îl susține tot pe Rutte.  Dincolo de ”traduceri” și speculații, cert este că Iohannis a declarat, la finalul întâlnirii de la Casa Albă, că a discutat pe această temă cu Biden: ”Și acest punct a fost atins în discuția noastră tete-a-tete și am decis să continuăm dialogul. (…) Aceste discuții nu se fac publice și nu o să mă apuc eu să zic ce a spus președintele Biden. Dar discuția nu a fost lungă, a fost relativ scurtă. Există riscul să nu fie consens și tocmai de aceea cred că e foarte bine să fie două candidaturi, doi candidați în general considerați acceptabili amândoi pentru că o organizație puternică are nevoie și de competiții puternice și, până la urmă, unul dintre cei doi va fi ales viitorul secretar general. Dar să nu amestecăm lucrurile – au spus unii că dacă sunt doi candidați se rupe unitatea”.

Chiar dacă nu a existat o conferință de presă comună după întâlnirea celor doi, mass-media a consemnat cuvintele alese adresate de Biden lui Iohannis în debutul coversației: ”Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței”. În rest, în conformitate cu postarea făcute de Klaus Iohannis pe rețeaua de socializare X, cei doi președinți au vorbit ”despre Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, economice şi probleme energetice”.

Tras linie și adunat, Klaus al nostru se întoarce din SUA încărcat de mângâieri și laude plus un premiu, dar nu și cu susținere pentru ocuparea funcției de șef al NATO. Cel puțin așa pare. Nu e cazul să dispere însă câtă vreme de această parte a Atlanticului se vorbește tot mai apăsat despre preluarea, de către ex-prezidentul Iohannis, a postului de înalt comisar pentru Apărare în cadrul conducerii UE. Ceea ce reprezintă fără doar și poate o mai mult decât onorabilă ieșire din scena politică dâmbovițeană a oricărui vânător de funcții și de sinecuri.   

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.