Ursula președinte, Iohannis tot pensionar

S-a rezolvat, nu se poate. Odată realeasă Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene, viitorul lui Klaus Iohannis a rămas din nou în aer.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Profețiile conform cărora Ursula von der Leyen va pierde cursa pentru șefia CE au bântuit degeaba, timp de 24 de ore, culisele politicii europene. Sforile trase și blaturile încheiate între mai marii PPE și PES cu susținătorii lor s-au dovedit a fi mult mai puternice decât condamnarea doamnei în cauză de către CJUE din moment ce Ursula von der Leyen a fost reconfirmată, ieri, președinte al Comisiei Europene pentru următorii 5 ani. Ca urmare, false s-au dovedit a fi și zvonurile legate de posibilitatea ca Iohannis al nostru să-i ia locul – zvonuri mestecate, tot miercuri, pe aceleași culoare, inclusiv în presa străină. Iar asta înseamnă că domnul nostru Klaus mai poate visa doar la locul de comisar european după ce funcțiile la care a râvnit cu adevărat s-au ocupat. Funcție pentru care îndeplinește de altfel singurul criteriu enunțat până acum de Marcel Ciolacu: Klaus Werner e de sex masculin. Reamintim că opinia lui Ciolacu pe temă este extrem de importantă din moment ce premierul României semnează propunerea pentru ocuparea funcției de comisar european rezervată României în viitoarea Comisie Europeană.

Pauza s-a terminat, ”stabilitatea” revine în forță pe malurile Dâmboviței

Realegerea distinsei doamne von der Leyen a marcat și încheierea vânătorii funcțiilor de top din UE iar asta înseamnă că ordinea și disciplina revin și ele pe scena politică băștinașă. Iar cum schimbările produse după alegerile europarlamentare din acest an la Bruxelles sunt pe modelul caragialesc – să se revizuiască totul dar să nu se schimbe nimic, cel mai probabil este ca PSD și PNL să fie din nou somate să facă bordei comun, întru slava stabilității interne mioritice și în conformitate cu interesele partenerilor externi. Ceea ce înseamnă implicit și că pesediștii și liberalii vor reevalua, vrând-nevrând, varianta candidaturii în tandem pentru funcțiile de președinte și premier – singurul scenariu care le maximizează șansele de a rămâne la putere și după alegerile prezidențiale și parlamentare. Context în care Iohannis, dacă își dorește cumva funcția de premier, trebuie să facă pe dracu’ în patru pentru a-l întrona pe Ciolacu președinte la Cotroceni. Ciucă nu este o problemă, lui trebuie doar ca Iohannis să-i dea ordinul de retragere și s-a rezolvat. Să-l faci însă pe Marcel Ciolacu președinte, iată o țintă aproape imposibilă pentru oricine într-o Românie majoritar alergică la pesedism.

Tot femeia te ridică! Dacă vrea…

Așa cum stau lucrurile acum, viitorul nu sună bine pentru politicianul Klaus Iohannis, care nici măcar la catedră nu se mai poate întoarce – postul a fost în sfârșit deblocat, depă zeci de ani, odată cu pensionarea titularului Iohannis. Recapitulăm: președinte al României pa, șef la NATO nu, șef al Comisiei Europene nu, profesor de fizică nu – sau pa. Ultima portiță rămasă întredeschisă este cea care duce spre scaunul de comisar european. Funcție politică mai la grămadă, dar bună și asta decât nimic. Ca să o obțină, Iohannis trebuie să-i convingă pe pesediști să fie de acord cu neparticiparea lui Ciolacu la cursa pentru Cotroceni în schimbul rămânerii funcției de premier la PSD, favoare pe care Ciolacu să i-o întoarcă lui Iohannis nominalizându-l pe acesta pentru postul de comisar european al României. Plan pentru reușita căruia mai trebuie și ca Iohannis să-l ajute pe Ciucă să ajungă președinte pentru ca acesta să-l nominalizeze pe Ciolacu premier. Ecuație grea și încurcată pentru un ardelean, declarat pe deasupra ”ficus” de munteni, dar asta e. Spre norocul lui Iohannis, mai există însă o rază de speranță pentru el: odată realeasă, Ursula von der Leyen să se țină de înțelegerea încheiată între ei la ultimul Congres PPE și să-i găsească lui Iohannis un loc în Comisia Europeană. Eventual unul de Înalt comisar special creat pentru viitorul nostru pensionar special, așa cum de fapt s-a mai și zvonit, nu demult, că se va întâmpla.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Ai informații sau documente relevante pe care vrei să le împărtășești cu noi?

Contribuția ta poate face diferența în dezvăluirea adevărului!

pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.