Pițigoii din PNL au produs deranj în PSD

Toate suspiciunile rezonabile dau de înțeles că mariajul PSD-PNL va continua și după această toamnă, chiar dacă partidele consoarte folosesc dormitoare separate încă de când au spus primul ”da”.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Realitatea este că Iohannis și mentorii externi au avut noroc cu Marcel Ciolacu și cu Nicolae Ciucă. Fără aceste personaje în fruntea celor două partide foarte probabil este că mariajul ar fi fost repede destrămat, chiar dacă asta ar fi dat mari dureri de cap ”nașilor”. Pentru cine se îndoiește, amintim episodul răposării USL-ului din cauza incompatibilității celor doi lideri de atunci – Victor Ponta și Crin Antonescu. Mult mai maleabili, docili și recunoscători față de cei care i-au ridicat în funcții mult peste nivelul lor (profesional, intelectual, educațional), Ciolacu și Ciucă s-au conformat instrucțiunilor primite și urmează pas cu pas scenariul. Asta înseamnă că, deși este percepută drept un anus contra naturii politice a părților, înțelegerea PSD-PNL funcționează la nivelul de conducere central al celor două partide. Situația stă însă cu totul altfel în teritoriu, acolo unde istorica adversitate dintre pesediști și liberali se consumă la fel de aprig ca de obicei și cu atât mai mult în timpul campaniei electorale. Deși sunt ignorate intenționat la nivel central, derapajele din teritoriu impun când și când și luări de poziție din partea liderilor cei mari.

Ciolacu se dă la Ciucă de ochii pesediștilor

Și așa ajungem la ieșirea lui Marcel Ciolacu, care a decis să-i scuture cojocul amicului Ciucă după ce liberalii acestuia au mușcat cu poftă, în ultimele zile, din fundurile pesediștilor adversari. Rezultatul: Ciolacu le-a amintit peneliștilor că PSD i-a scos din ”mocirla” în care guvernările Orban și Cîțu au băgat PNL-ul și i-a sugerat lui Ciucă să-și facă ordine în ogradă, respectiv să mai înfunde ciocurile ”pițigoilor” liberali grabnic vărsători de sânge pesedist.

Marcel Ciolacu: „Sper să nu-l deranjez pe dl Nicolae Ciucă. Eu împreună cu dl Nicolae Ciucă și cu votul colegilor noștri am decis să avem o coaliție până la finalul anului 2024 și să aducem României stabilitate, într-adevăr într-o situație complicată pentru PNL, cam intrase în mocirlă. Nu a fost o prietenie, a fost un gentlemen agreement și un respect. Nu ați văzut niciun pesedist să-l atace pe Nicolae Ciucă. (…) Sunt vreo 2-3 la PNL, mai țipă ei ca pițigoii, dar o să le treacă. Nu mă deranjează, cred că îl deranjează pe dl Ciucă, dumnealui trebuie să se impună în PNL”

Chiar dacă pare că lui Ciolacu i-ar fi sărit cu adevărat țandăra, reacția este doar o butaforie menită să panseze cât de cât orgoliile rănite ale pesediștilor din teritoriu. În realitatea politică postelectorală mioritică, după alegeri, pesediștii și liberalii vor pupa cu foc ”Piața Independenții”, fericiți să rămână la putere. Deși tocată deja de unii, varianta formării unei noi majorități (prin cârpirea petic cu petic a așa numitei drepte românești – formată din PNL, USR, PMP și Forța Dreptei – și luarea UDMR la remorca noii alianțe) nu este viabilă. Sau nu în scenariul cancelariilor occidentale care ne păstoresc, nu acum cel puțin. Bizar este că, spre deosebire de neputința formațiunilor politice care se reclamă a fi de dreapta (segment politic ajuns varză pe malurile Dâmboviței), eloctoratul așa numit de dreapta este cel mai numeros și el este cel care decide viitorul președinte. Realitate pricepută și pe plan extern, motiv pentru care, dacă nu se găsește/inventează cine știe ce candidat minune, PSD nu va avea nici în acest an șansa de a închiria Cotroceniul. De unde și ezitările lui Ciolacu în a se proclama prezidențiabilul PSD, atitudine în evident contrast cu marșul deja demarat de liberalul Ciucă pe cărarea care duce spre Cotroceni. Evident, aceasta este poza de moment, rămâne de văzut dacă ”laboratoarele” produc altceva până în toamnă. Și ce anume.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.