Iohannis, PSD și PNL fac varză și alegerile prezidențiale

PSD și PNL sunt cu adevărat imuni la ridicol. Strânși în corzi de Klaus Iohannis, politicienii din cele două mari partide rescriu telenovela de toată jena de la localele bucureștene și pentru alegerile prezidențiale.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
iohannis ciuca ciolacu

Pesediștilor și peneliștilor nu le stau capetele la alegerile locale, chiar dacă scrutinul va avea loc peste doar o lună. Și asta nu numai pentru că niciunul dintre cele două partide nu are practic candidat, ci din cauză că ar fi primit o nouă temă de casă de la Iohannis: mutarea prezidențialelor la loc în decembrie! Deși o asemena batjocură la adresa PSD și PNL pare imposibilă, liberalii recunosc neoficial că subiectul este discutat în interiorul PNL. Și asta în urma indicațiilor primite de Cotroceni, evident.

Culmea penibilului este că Iohannis a promulgat cu mai puțin de 10 zile în urmă – pe 30 aprilie mai exact – legea care devansează alegerile prezidenţiale din decembrie în septembrie. Între timp însă, s-au mai schimbat piesele în jocul internațional în cadrul căruia Iohannis vânează un loc în conducerea UE/NATO, după ce îi expiră mandatul. Nu se știe exact ce și cu cine negociază Iohannis, dar dacă a cerut Coaliției să schimbe din nou legea se pare că, acum, îl coafează mai bine rămânerea sa la Cotroceni până în decembrie. 

Deocamdată, liderii PSD și PNL neagă, la nivel public, informațiile scurse din propriile lor partide.

Marcel Ciolacu: ”Decizia politică este foarte clară – în septembrie vor fi alegeri prezidenţiale. Eu nu modific datele de alegeri în funcţie de scorul vreunui partid sau al vreunei persoane. Alegerile pentru funcţia de preşedinte sunt în septembrie. Asta vă răspund din funcţia de prim-ministru”

Nicolae Ciucă: ”Discuţia în coaliţie şi decizia a fost ca alegerile prezidenţiale să fie pe 15 septembrie primul tur, 29 septembrie cel de al doilea. Nu am avut niciun fel de analize sau dezbatere în acest sens, motiv pentru care PNL susţine menţinerea acestei date pentru alegerile prezidenţiale”

Declarații de politicieni pe care nu se poate pune bază în general și în mod deosebit în cazul României. Cum orice este posibil, bine ar fi ca PSD și PNL să realizeze că o altă bulibășeală ca aceea gestionată de ele în cazul alegerilor pentru Primăria Capitalei le poate pune pe butuci dacă repetă figura și la alegerile parlamentare. Consecință care în mod cert nu-l tulbură pe Klaus Iohannis, dar ar trebui să le dea serios de gândit pesedeilor și liberalilor. Și asta cu atât mai mult cu cât și PSD și PNL vor avea în mod sigur de pierdut la prezidențialele din acest an. Motivul: în niciunul dintre partide nu se găsește picior de prezidențiabil autentic. Dimpotrivă, PNL este nevoit să meargă cu Nicolae Ciucă iar PSD să defileze cu Marcel Ciolacu. Doi politicieni mediocri în cel mai bun caz, lipsiți de carisma necesară atragerii mulțimilor la vot.

Pe Iohannis îl doare la bască de harababura pe care a creat-o pe scena politică internă

Drept este și că piața este plină de speculații conform cărora este foarte posibil ca nici Ciolacu și nici Ciucă să nu figureze în scenariul final scris pentru prezidențialele noastre. Unele dintre ciorne îi includ în meniul prezidențialelor pe Mircea Geoană sau pe Codruța Kovesi. Altele insistă că electoratul de dreapta va fi blagoslovit cu un candidat surpriză care va pune în fund concurența. Deocamdată, toată gașca politică șede pe lăbuțe în așteptarea rezultatelor de la localele din 9 iunie. PSD ca să vadă cât poate să-i dea peste nas PNL-ului, PNL-ul ca să vadă dacă scorul obținut de Noua Dreaptă face să merite înjghebarea unei noi alianțe cu USR & Comp, AUR-ul ca să vadă cât trebuie să-și reducă decibelii pentru a avea mai mult succes la parlamentarele din toamnă. Singurul care nu are nicio treabă cu alegerile interne, oricare ar fi ele, este Klaus Iohannis. Care, conform datelor la zi, va ocupa un jilț de comisar la nivelul conducerii UE. Un final meritat în fond pentru un lider ”transatlantic și european” pornit în lume în postura de profesor. Un profesor care a făcut o adevărată avere din meditații, a ținut blocat 30 de ani un post de dascăl și a mobilat timp de 10 ani Palatul Cotroceni. Ăsta da ”ghinion”!

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.