Analize Strategice și Informații

Apărarea libertății presei în era digitală: Perspectiva Ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, a subliniat importanța susținerii libertății presei într-o societate democratică.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
Kathleen-Kavalec

Sursă fotografie: U.S. Embassy Bucharest

Ambasadoarea a evidențiat faptul că în contextul unei creșteri a numărului de alegători care merg la vot, jurnaliștii joacă un rol crucial în furnizarea informațiilor necesare pentru ca cetățenii să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Cu toate acestea, această misiune este îngreunată de furnizorii de dezinformare și propagandă care încearcă să manipuleze sistemul democratic în scopuri personale.

În ciuda progreselor înregistrate, obstacolele în calea libertății presei persistă, iar mediul digital aduce noi provocări. Ambasadoarea Kavalec a subliniat importanța menținerii eticii și integrității în practica jurnalistică. De asemenea, ea a reiterat angajamentul Statelor Unite în promovarea și apărarea libertății presei.

Prin acest editorial, Kathleen Kavalec a evidențiat necesitatea de a continua lupta pentru libertatea presei într-o epocă în care accesul la informații este crucial pentru sănătatea democrației.

Prezentăm în întregime textul editorialului semnat de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei:

„Ziua Mondială a Libertăţii Presei este o şansă de a aprecia şi de a mulţumi jurnaliştilor, editorilor, instituţiilor media, celor care verifică informaţiile, scriitorilor, fotoreporterilor şi altora, pentru munca extrem de importantă pe care o desfăşoară în promovarea valorilor democratice şi dezvăluirea ştirilor false. Jurnalismul liber şi independent la nivel global protejează valorile democratice şi promovează societăţi informate. Astăzi, însă, munca presei libere este contestată, deoarece publicul se confruntă din ce în ce mai mult cu naraţiuni false şi dezinformare.

În 2024, mai mulţi alegători decât oricând în istorie vor merge la urne în alegerile naţionale din 64 de ţări, precum şi pentru Parlamentul European, cuprinzând aproape 50% din populaţia globală. Rezultatele acestor alegeri se vor dovedi semnificative în anii următori. Modul în care cetăţenii se informează despre problemele locale, naţionale şi globale şi modul în care dezinformarea şi actorii maligni încearcă să profite de spaţiul informaţional sunt mai importante ca niciodată. Jurnaliştii joacă un rol cheie în asigurarea responsabilităţii guvernelor şi a instituţiilor şi în a furniza cetăţenilor informaţii esenţiale pentru luarea deciziilor informate.

Libertatea presei este vitală. Jurnaliştii investighează, analizează şi informează despre probleme de interes public. Munca lor permite cetăţenilor să se implice în dezbateri semnificative, modelează discursul public şi promovează transparenţa. Cu toate acestea, obstacolele în calea libertăţii presei rămân, iar era digitală a adus noi provocări.    

Furnizorii de dezinformare, naraţiuni false şi propagandă caută să manipuleze sistemul nostru transparent şi democratic pentru câştig personal. Ca în multe alte democraţii, Statele Unite au văzut încercări ale guvernelor străine şi ale altor actori maligni de a ne induce publicul în eroare, de a răspândi naraţiuni false despre evenimente globale şi de a submina sistemele democratice. Alături de alte democraţii occidentale, România joacă un rol important în abordarea acestor provocări globale. Jurnaliştii români se numără printre cei care au scris cu curaj despre faptele şi consecinţele tragice ale războiului nedrept şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Acestea sunt provocări dificile, dar ştim că există şi soluţii, care necesită colaborare. Jurnaliştii, educatorii, ONG-urile şi guvernele lucrează pentru a dezvolta educaţia media şi gândirea critică şi pentru a consolida rezistenţa împotriva manipulării. Jurnaliştii trebuie să depună eforturi pentru a păstra etica şi integritatea jurnalistică. Organizaţiile de verificare a informaţiilor pot demasca naraţiunile false, dezinformarea şi imaginile modificate.

În această Zi Mondială a Libertăţii Presei, ne înnoim angajamentul de a apăra şi promova libertatea jurnalistică. Nu numai pentru a ne asigura că cetăţenii noştri sunt informaţi, ci şi pentru a promova un viitor bazat pe adevăr, pe valori democratice şi pe informaţii transparente. Libertatea presei nu este doar un drept – este o responsabilitate comună; toţi trebuie să ne aducem contribuţia”.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri juridice

ASI USA Team

Ursi Polari
Ziua Internațională a Ursului Polar: Sărbătorind și Conservând Natura!

Theo P.

Nadia Comăneci New York 1976 - ambasada SUA
Nadia Comăneci: Fotografie unică din Madison Square Garden

Theo P.

ambasada SUA
Ambasada SUA, noi vești bune pentru români despre Visa Waiver

Theo P.

womenmonthFBI
FBI celebrează Luna Istoriei Femeilor: Recunoașterea contribuției femeilor în cadrul agenției pentru justiție

Theo P.

usembassy8martie
Sărbătorind Ziua Internațională a femeii: Mesajul Ambasadei SUA