60 de ani de la sentința lui Jack Ruby: Secrete poligrafului FBI

În lupta pentru a separa adevărul de minciună, FBI utilizează teste poligrafice ca un instrument crucial de investigație.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
polygraph

Sursa fotografie: FBI – Federal Bureau of Investigation

Această tehnică a fost folosită încă din primele zile ale Laboratorului FBI, începând cu perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a confirma informațiile și a demasca minciunile.

Deși aceste teste au fost folosite pentru a evalua noii angajați ai FBI-ului de-a lungul anilor, începând cu un caz specific al spionului Robert Hanssen din 2001, s-a impus și necesitatea unor examene regulate pentru angajații FBI care au acces la informații cu caracter confidențial (SCI).

Un exemplu notoriu este utilizarea poligrafului în cazul lui Jack Ruby, bărbatul care l-a împușcat pe Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al președintelui John F. Kennedy. Ruby a insistat asupra unui test poligraf încă din decembrie 1963 pentru a-și dovedi nevinovăția și a nega implicarea într-o conspirație alături de Oswald.

Testarea lui Ruby cu poligraful a fost autorizată în cele din urmă de Comisia prezidențială pentru asasinarea președintelui Kennedy (cunoscută și sub numele de Comisia Warren, după președintele acesteia, judecătorul șef Earl Warren). Rezultatele poligrafului depind de starea de sănătate mentală a subiectului examinat; un subiect psihotic poate fi incapabil să distingă între adevăr și minciună, între rău și bine, ceea ce afectează interpretarea rezultatelor.

Directorul FBI de atunci, J. Edgar Hoover, a subliniat că poligraful, cunoscut adesea sub numele de „detector de minciuni”, nu este de fapt un dispozitiv care să detecteze minciuna în mod absolut. Acesta înregistrează reacțiile emoționale sub formă de variații fiziologice care pot indica și însoți decepția, însă cu anumite limite.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri juridice

ASI USA Team

Ursi Polari
Ziua Internațională a Ursului Polar: Sărbătorind și Conservând Natura!

Theo P.

Nadia Comăneci New York 1976 - ambasada SUA
Nadia Comăneci: Fotografie unică din Madison Square Garden

Theo P.

ambasada SUA
Ambasada SUA, noi vești bune pentru români despre Visa Waiver

Theo P.

womenmonthFBI
FBI celebrează Luna Istoriei Femeilor: Recunoașterea contribuției femeilor în cadrul agenției pentru justiție

Theo P.

usembassy8martie
Sărbătorind Ziua Internațională a femeii: Mesajul Ambasadei SUA

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.