Secretarul de stat american Antony Blinken reafirmă la Chişinău sprijinul SUA pentru Republica Moldova

“Vrem să ne asigurăm că poporul moldav poate să-şi decidă el însuşi soarta. Aceasta este miza” – Antony Blinken

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
Maia Sandu & Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită în Republica Moldova, a reafirmat miercuri sprijinul său pentru această ţară ce se învecinează cu Ucraina şi care aspiră să se apropie de Occident, într-un moment în care Washingtonul este îngrijorat de ingerinţele ruse în regiune, informează AFP, citată de Agerpres.

„Sunteţi un partener preţios în regiune”, a declarat Blinken, salutând munca „în circumstanţe dificile” a preşedintei Maia Sandu, care a întors cu hotărâre ţara sa spre Uniunea Europeană.

Blinken a promis că va susţine „o democraţie rezilientă” în faţa tentativelor de destabilizare ale Rusiei. „Vrem să ne asigurăm că poporul moldav poate să-şi decidă el însuşi soarta. Aceasta este miza”, a insistat secretarul de stat american.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că beneficiile directe ale sprijinului american pentru Republica Moldova sunt evidente. De asemenea, prin sancţionarea celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, SUA contribuie la securitatea republicii, potrivit Deschide.md.

„Ne sprijiniţi în visul nostru ca Republica Moldova să devină un pământ al păcii, prosperităţii şi securităţii pentru cei ce muncesc onest. Trăim vremuri în care dorinţa oamenilor de a trăi în libertate şi pace e pusă la grea încercare de adversarii democraţiei. Vecinii şi prietenii din Ucraina plătesc în fiecare zi un preţ cumplit pentru aspiraţia de a fi liberi. Vă mulţumesc pentru că sprijiniţi Ucraina. Prin rezistenţa sa, Ucraina ne protejează pacea, iar sprijinul pentru Ucraina înseamnă şi sprijin pentru securitatea Republicii Moldova’, a adăugat Maia Sandu.

Lupta cu corupţia este una dificilă şi lungă, însă autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să o ducă până la capăt, a mai afirmat Maia Sandu în cadrul conferinţei de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

„Cu finanţarea USAID s-au creat industrii inovatoare, Mediacor, Artcor, Tekwill. Datorită ajutorului american, industria vinicolă (a Republicii Moldova) înregistrează un progres recunoscut la nivel european. Vinurile noastre au obţinut un număr record de medalii. Reuşim să modernizăm grădiniţe cu ajutorul american. SUA ne sprijină şi în lupta cu corupţia. Da, e o luptă dificilă şi lungă, dar suntem hotărâţi să o ducem până la capăt’, a declarat ea.

Aliaţii Ucrainei „se vor adapta şi vor ajusta” livrările lor de arme pentru a garanta un succes, a mai declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în faţa apelurilor de a lăsa Kievul să lovească Rusia cu arme occidentale, informează AFP.

„În timp ce Rusia şi-a modificat modul în care îşi conduce agresiunea, noi ne-am adaptat şi ajustat şi eu sunt convins că vom continua să o facem”, a declarat Bliken la conferinţa de presă în timpul viziei sale în Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina.

Scopul vizitei lui Blinken este acela de a „reafirma sprijinul SUA pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE şi pentru securitatea energetică”, a precizat anterior Departamentul de Stat într-un comunicat.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită Washingtonul şi capitalele europene.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri juridice

ASI USA Team

Ursi Polari
Ziua Internațională a Ursului Polar: Sărbătorind și Conservând Natura!

Theo P.

Nadia Comăneci New York 1976 - ambasada SUA
Nadia Comăneci: Fotografie unică din Madison Square Garden

Theo P.

ambasada SUA
Ambasada SUA, noi vești bune pentru români despre Visa Waiver

Theo P.

womenmonthFBI
FBI celebrează Luna Istoriei Femeilor: Recunoașterea contribuției femeilor în cadrul agenției pentru justiție

Theo P.

usembassy8martie
Sărbătorind Ziua Internațională a femeii: Mesajul Ambasadei SUA

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.