Suspiciuni de utilizare abuzivă a fondurilor publice, destinate cercetării, la un centru oncologic din Cluj

Medisprof SRL Cluj, a primit finanțare de peste 14,6 milioane RON din fonduri nerambursabile pentru crearea unui laborator de cercetare în oncologie.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Deși echipamentele achiziționate trebuiau utilizate exclusiv pentru activități de cercetare-dezvoltare-inovare, există suspiciuni că acestea au fost folosite în scopuri comerciale, contrar obligațiilor asumate prin proiect.

Medisprof SRL Cluj a fost în competiție în programul POC 2014-2020 Acțiunea AP1/P1.1/OS1.1 Secțiunea A, mari infrastructuri de cercetare pentru sectorul privat. A semnat contractul de finanțare în septembrie 2016 pentru crearea unui laborator de cercetare privind terapia personalizată în oncologie.

În cadrul proiectului propus de Medisprof SRL, Cluj s-au făcut următoarele achiziții:

*Informatiile sunt obținute din surse publice.

Medisprof SRL Cluj a beneficiat de dotarea cu un CT, mamograf digital, accelerator liniar de particule și alte echipamente. Achizițiile s-au derulat, în cea mai mare parte, în anii 2017-2018, perioadă în care Medisprof SRL, Cluj a beneficiat de 14.613.045 RON din fonduri nerambursabile, destinate exclusiv activităților de CDI, obligația fiind de implementare în cadrul firmei a unui proiect negenerator de venituri.

Deși intenția acestui proiect este nobilă, avem bănuiala că echipamentele au fost folosite în scopuri comerciale, adică au fost utilizate în operațiuni generatoare de venit. Avem suspiciunea că Medisprof SRL Cluj a obținut o finanțare cu fonduri nerambursabile folosită într-un scop impropriu destinației inițiale.

Orice firmă și-ar dori să-și achiziționeze echipamente complexe cu finanțare nerambursabilă de 60%. Atragem atenția că aceste tipuri de investiții cu fonduri nerambursabile pentru înființarea unei mari infrastructuri CDI erau destinate pentru proiecte negeneratoare de venituri.

Considerăm că ar fi cazul ca organele de cercetare cu atribuții în domeniu să efectueze verificări în acest proiect. Solicităm pe această cale evidențele contabile și rapoartele științifice corespunzătoare implementării acestei mari infrastructuri de CDI în cadrul Medisprof SRL Cluj.

Sursă articol: Magna News

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri interne

Theo P.

Candidații iluzioniști

Theo P.

Haideți să dăm niște note candidaților la Primăria București

Theo P.

romania-statele-unite-stegulete
E Lege: Schimb de Informații cu Departamentul pentru Securitate al SUA!

Theo P.

sanimed-microscop-cover
Inovație medicală românească: matrici biopolimerice cu lactoferină pentru vindecare rapidă

Theo P.

ASF
Sondaj CIRA: ASF, vinovată în ochii cetăţenilor pentru dezastrul din asigurările RCA

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.