Kontron – o firmă amendată de Consiliul Concurenţei cu 16 milioane lei pentru TRUCAREA LICITAŢIILOR este admisă şi favorizată de Romgaz pentru o nouă licitaţie!

Cine este Kontron? Aceeaşi Mărie cu altă pălărie – fosta S&T – companie amestecată în toate licitaţiile dubioase şi care câştigă pe bandă rulantă bani pe fum de la statul român!

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Operatorul economic Kontron Services România SRL se află în situația de excludere de la procedura de atribuire a contractului, prevăzută de art. 167 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare. Partener vechi al Romgaz, cărora le-au construit toată infrastructura de IT, Kontron este din nou favorizată în ciuda evidențelor şi a blacklistării de către Consiliul Concurenţei. Cine este Kontron? O companie amendată cu 3 milioane de euro, dar care a câştigat contracte de 1 miliard de euro în ultimii 5 ani în România şi care continuă să participe la licitaţii în ciuda deselor descalificări pentru trucarea licitaţiilor!

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

 Amenzile au fost aplicate astfel:

 • DATAWARE CONSULTING S.R.L. – 2.321.589,12 lei, 
 • KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. – 16.023.559,65 lei,
 • TEMA ENERGY S.A. – 2.169.079,81 lei.

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unei investigații declanșate în anul 2021, că cele trei companii și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică pentru proiectarea și execuția proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”. Astfel, cele trei companii au schimbat informații sensibile din punct de vedere concurențial referitoare la intențiile de participare la licitație și și-au coordonat politicile și strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului. În acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractantă care a organizat licitația și nu a fost parte din înțelegerea anticoncurențială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021.

Investigaţia a fost închisă în ceea ce privește companiile PORR CONSTRUCT S.R.L., REGIA AUTONOMA RASIROM, M&D CONS INVESTIŢII S.R.L., METROUL S.A., NESS PROIECT EUROPE S.R.L., GENERAL ME.EL ELECTRIC S.R.L., STRUCTURAL ENGINEERING AND TECHNOLOGY S.R.L., TANCRAD S.R.L. și ROVIS LIDER S.R.L., întrucât nu au fost descoperite dovezi suficiente privind încălcarea legislației concurenţei care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei. Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare. Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Cine este firma care a câștigat peste 1 miliard de euro din licitațiile de IT din România?

În ultimii cinci ani compania austria KONTRON (fosta S&T, despre care gurile rele susțin că ar avea de fapt acționari majoritari chinezi😊)) a câștigat proiecte de IT de aproape 1 miliard de euro, clasându-se pe primele 3 locuri în topul firmelor de IT ce câștiga proiecte la noi în țară.

Dintre proiectele grele câștigate de Kontron (fosta S&T) enumerăm câteva:

 1. Contract semnat cu Ministerul Afacerior interne la sfarsitul anului 2020, cu obiectul contractului “Sistem informatic central, în cadrul proiectului SIIEASC“, în valoare de 39.177.805 ron;
 2. Contract semnat cu Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare, obiectul contractului fiind “Contract de achizitie publica – furnizare produse – platforma digitala cu resurse educationale deschise (Edulib)“, in valoare de   182.964.068 ron, semnat la sfarsitul anului 2021;
 3. Contract semnat cu Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A., referitoare la Modernizare Infrastructură T.I. Data Center, în noiembrie 2022 în valoare de 5 mil. Lei;
 4. “Furnizare a două sisteme de gestionare a bazelor de date (hardware și software),  inclusiv soluție de recuperare în caz de dezastru, contract semnat la AGENȚIA DE PLĂȚI ȘI INTERVENȚIE PENTRU AGRICULTURĂ, în valoare de 14.650.000 ron, semnat în iunie 2022;
 5. “Servicii de dezvoltare și implementare a soluției informatice, inclusiv furnizarea de echipamente și software de bază”, contract semnat cu AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR COPILULUI ȘI ADOPȚIE, în valoare de 29.347.000 lei, semnat în mai 2022;
 6. “Servicii de dezvoltare și implementare a soluției informatice, inclusiv furnizarea de echipamente și software de bază” contract semnat cu AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR COPILULUI ȘI ADOPȚIE, în valoare de aproximativ 30 milioane de lei;
 7. Echipamente hardware și software achiziționate de UM0929 București în valoare de   122.977.000 lei, în anul 2021;
 8. Contrat referitor la ”Servicii informatice aferente mentenanței sistemului informatic integrat PHOENIX – acord cadru 4 ani “, la METROREX SA în valoare de 7.957.200 lei, semnat în septembrie 2022.

Și lista mult mai lungă poate continua.

Surpriza mare pentru compania S&T (Kontron) a venit în iulie 2023, când au fost DESCALIFICAȚI la LICITAȚIE din cauza problemelor și a amenzilor plătite la CONSILIUL CONCURENȚEI. La licitatia din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, referitoare la ”Servicii de mentenanță aferente sistemului naţional informatic privind vizele SNIV şi portalului E-viza”, cu anunț de participare simplificat: SCN1124951/15.05.2023,  procedura de atribuire: procedură simplificată,  cod unic de identificare a achiziției: 4266863/2023/25,  contract de achiziție publică: servicii de mentenanță aferente sistemului naţional informatic privind vizele SNIV şi portalului E-viza,  compania KONTRON (S&T) are marea surpriză că legea este aplicată în România și ea va fi descalificată.

Astfel, Comisia de evaluare a solicitat ofertantului Kontron Services Romania SRL, clasat pe primul loc, să prezinte documentele suport/dovezi pentru demonstrarea informațiilor prezentate în DUAE.

Comisia de evaluare a analizat documentele suport/dovezile prezentate de ofertant pentru demonstrarea informațiilor din DUAE prezentate și a constatat că operatorul economic Kontron Services Romania SRL și, implicit, Asocierea Kontron Services Romania SRL – Technology Systems and Services International – Software Imagination & Vision SRL este exclus din procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică.

În mod surprinzator, KONTRON (fost S&T) nu face nicio contestație la această decizie.

Se presupune astfel, că în următorii trei ani compania KONTRON (fost S&T) nu ar trebui să participe la nicio licitație publică.  Ar trebui să nu mai apară până în iulie 2026.

Nu este cazul. Următoarea licitație câștigată? ROMGAZ!! Și pare că nu vor fi descalificați. Prietenii vechi.

Sursă articol: Săptămâna Financiară

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri interne

Theo P.

Candidații iluzioniști

Theo P.

Haideți să dăm niște note candidaților la Primăria București

Theo P.

romania-statele-unite-stegulete
E Lege: Schimb de Informații cu Departamentul pentru Securitate al SUA!

Theo P.

sanimed-microscop-cover
Inovație medicală românească: matrici biopolimerice cu lactoferină pentru vindecare rapidă

Theo P.

ASF
Sondaj CIRA: ASF, vinovată în ochii cetăţenilor pentru dezastrul din asigurările RCA

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.