“Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizate cu prilejul primului Comandament de iarnă din acest an că, în cazul în care va fi necesar să importăm gaze, avem la dispoziție un coridor vertical care implică mai multe țări.” – Adevărul.ro
„Din discuție pe care am purtat-o cel puțin cu partenerii din Azerbaidjan, putem apela la importuri de aici. E adevărat, nu există un acord formal acum, dar putem apela la aceste importuri. Gândiți-vă că acel acord s-a făcut în condiții excepționale, în care toată lumea alerga după gaz. Nu era gaz pe piață. Nu este aceeași situație, astăzi. De asemenea, există față de acel moment, capacități adiționale pe coridorul vertical, o inițiativă românească a Transgaz, a domnului Sterian, care poate fi operaționalizat astfel încât să aducem gaz din zona Greciei, din zona Turciei, pe acest coridor vertical”, a explicat ministrul Burduja.
Referitor la criteriile pe care consumatorii de energie trebuie să le îndeplinească după 1 aprilie 2025 pentru a putea primi ajutor din partea statului, ministrul Energiei a menționat că au fost discutate mai multe aspecte la nivel tehnic.
„Sunt mai multe criterii care s-au luat în discuție la nivel tehnic, în grupul pe care noi deja l-am format cu furnizorii, cu Ministerul Muncii, cu ANAF-ul, cu Ministerul Finanțelor. O să le prezentăm public pe măsură ce lucrurile se cristalizează. Din fericire, avem timp, nu suntem într-o situație de criză, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani de zile și nu din culpa României, să trebuiască să inventăm noi măsuri”, a mai explicat Burduja.
Coridorul Vertical, considerat o posibilă soluție pentru România, face parte din Coridorul Sud-Nord din cadrul Inițiativei celor 3 Mări (I3M) și are ca scop diversificarea surselor de gaze naturale, precum și creșterea securității aprovizionării cu gaze pentru țările din Europa Centrală, de Est și Balcani. Această inițiativă a fost lansată și susținută încă din 2016 de directorul general al Transgaz.
Proiectul implică colaborarea țărilor din Centrul și Sud-estul Uniunii Europene, inclusiv Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, alături de Republica Moldova și Ucraina, pentru a dezvolta o alternativă nouă de furnizare a gazelor în regiune, consolidând astfel securitatea energetică.
Coridorul Vertical de Gaze reprezintă un sistem extins de conducte, format din infrastructura actuală și viitoare, care include conducte, terminale de gaz natural lichefiat (LNG) și facilități de stocare.
Acest proiect este considerat strategic pentru securitatea energetică a regiunii, reducând dependența de o singură rută de tranzit și diversificând sursele de aprovizionare.
Sursă articol: Adevărul.ro
Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.