ÎNCHIDEȚI TARABELE MAE!

Ieri am avut o discuție extrem de interesantă cu un fost diplomat al României, având ca temă evoluția pe care diplomația românească a avut-o în ultimii 20 de ani.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
piata-agro

Și, din păcate, la capitolul de realizări, în afară de mult prea trâmbițatul proces legat de platforma continentală a Insulei Șerpilor – proces de altfel câștigat, după cum relata domnia sa, nu de către Aurescu, ci mai degrabă de o echipă de diplomați bine pregătiți din cadrul Ministerului Afacerilor Externe – alte reușite nu am avut.

Explicația cu privire la noile linii trasate politicii externe ale statului de către diferiți ”habarniști” ne vor aduce ca într-un timp scurt să devenim practic inexistenți de la numeroase mese mai mult sau mai puțin rotunde… Dar acolo unde, în ultima perioadă,  se poartă tratative intense cu privire la noile alianțe menite să acopere golurile cauzate pe de o parte de perioada celor doi ani și jumătate de pandemie…

Și, mai recent, de un război ruso–ucrainean care, cel puțin după actualele tendințe nu se va termina curând.

Astfel că ne așteptăm la un an plin de provocări pe toate palierele diplomației autohtone, atât pentru segmentul organizării alegerilor în exterior, cât și pentru începutul procesului aderării la OECD, ca și a ”intrării depline” în Spațiul Schengen.

În opinia diplomatului de carieră, aderarea la OECD va dura cel puțin până în anul 2028! Iar cu privire la Spațiul Schengen, un termen realist este de cel puțin doi ani, dacă privim latura pozitivă a situației.

Din păcate însă, suntem deja obișnuiți să ne lamentăm… Și, paradoxal, să ne tot mirăm de ce suntem”rejectați”, ”pasați” și tot așa, între OECD și Schengen.

În legătură cu toate aceste aspecte, trebuie subliniat faptul că, în ultima vreme, toate misiunile noastre diplomatice sunt populate cu oamenii impuși de către partidele politice aflate succesiv la guvernare… Și care nu prididesc o secundă a propune tot felul de clienți care nu au habar de diplomație! Nici la propriu, dar nici la figurat! Misiunile diplomatice ajungând un fel de ”tarabe” necesare doar satisfacerii clientelei politice și nu numai…

Dacă ai informații sau documente relevante pe care vrei să le împărtășești cu noi, te rugăm să ne scrii la adresa contact@asi-romania.ro. Contribuția ta poate face diferența în dezvăluirea adevărului!

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri externe

Cezar Cătălin MARIN

RISE Project denunță presiunile DIICOT asupra jurnaliștilor de investigație

Cezar Cătălin MARIN

Știa Kovesi ce face MÂNA ei DREAPTĂ?!

Cezar Cătălin MARIN

HOPA! Procurorul Bulancea s-a făcut samsar de BMW!

Cezar Cătălin MARIN

Le miroase gura a Salam de Sibiu de pe Zăgazului

Cezar Cătălin MARIN

FBI: Tentativă de asasinat și act de terorism intern

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.