Doi cetățeni estonieni extrădați din Estonia în Statele Unite pentru o fraudă cu criptomonede și spălare de bani de 575 milioane de dolari

Articolul expus vizează prevenția tuturor cetățenilor împotriva escrocheriilor financiare. Recent, două persoane din Estonia au fost extrădate în Statele Unite pentru a răspunde în fața acuzațiilor legate de o schemă de fraudă și spălare de bani în valoare de 575 milioane de dolari, utilizând criptomonede.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
cryptofraud

Sergei Potapenko și Ivan Turõgin, ambii în vârstă de 39 de ani, au fost arestați pe 20 noiembrie 2022, în Tallinn, Estonia. Potrivit rechizitoriului, cei doi au fost implicați într-o schemă Ponzi prin serviciul lor de minat criptomonede, HashFlare. Ei au indus în eroare sute de mii de victime, convingându-le să cumpere contracte care le promiteau o parte din criptomonedele minate, dar în realitate, HashFlare nu deținea echipamentul necesar pentru a genera aceste monede.

În perioada 2015-2019, Potapenko și Turõgin au vândut contracte în valoare de peste 550 de milioane de dolari, dar au efectuat mai puțin de 1% din activitatea de minat promisă. Când investitorii au solicitat retragerea câștigurilor, cei doi nu au putut plăti cu monedele minate, ci au cumpărat criptomonede de pe piață pentru a efectua plățile.

În mai 2017, Potapenko și Turõgin au lansat o altă schemă sub numele Polybius, promițând investiții într-o bancă specializată în monede virtuale și dividende din profiturile acesteia. Ei au strâns cel puțin 25 de milioane de dolari, dar banca nu a fost niciodată înființată și nu au fost plătite dividende.

Cei doi sunt acuzați de conspirație pentru comiterea de fraudă electronică, 16 capete de acuzare de fraudă electronică și conspirație pentru spălarea banilor. Dacă vor fi găsiți vinovați, fiecare riscă până la 20 de ani de închisoare pentru fiecare acuzație.

Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite (FBI) a condus investigația, cu sprijinul Biroului de Combatere a Criminalității Informatice din cadrul Poliției Estoniene și a altor agenții internaționale. Acest caz subliniază importanța cooperării internaționale în combaterea infracțiunilor financiare.

Pentru mai multe informații și pentru a urmări evoluția cazului, accesați Comunicatul Oficial al Departamentului de Justiție al Statelor Unite

Sursa: Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite (FBI)

ASISTENȚA JURIDICĂ a ASI este asigurată de către LAW OFFICES of TONY PORNPRINYA, USA.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri externe

Cezar Cătălin MARIN

Elliott Harris: Unul dintre cei mai importanți oameni de la ONU

Cezar Cătălin MARIN

Banii din droguri, băgați în cartiere de lux din Nordul Capitalei!

Cezar Cătălin MARIN

Ei i-au REVOPSIT “TRECERILE de PIETONI” lui COLDEA!

Cezar Cătălin MARIN

Kövesi, la volanul lui Bode, cu BMW-ul direct în zidul EPPO!

Cezar Cătălin MARIN

Bătălia pentru Cotroceni, între ORDINE si HAOS!

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.