De ce mai avem un Minister de Externe…?

”Ou sont les neiges d’antan”? Ce am fost în materie de politică externă cu mulți ani în urmă! Și ce am ajuns…?

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Criticăm ca proștii politica vecinilor noștri de la Budapesta, dar nu învățăm nimic din ea! Dar absolut nimic! Suntem fără coloană vertebrală! Și nu ne respectă nimeni! Tocmai pentru că, dacă ne gândim bine în materie de politică externă și nu numai, lucrurile au stat cu adevărat bine doar în perioada guvernării lui Adrian Năstase. Cu siguranță vor exista critici cu privire la cele afirmate mai sus, dar realizările în materie de politică externă din anii 2000 – 2004 au fost evidente!

Și atunci, cum să nu ne întrebăm, oare de ce mai avem un Minister al Afacerilor Externe…? Desigur, am putea arunca vina în ”cârca” președintelui Klaus Werner Iohannis. Cel care de altfel și este responsabil cu politica externă a statului.

Mai ales că, după cum se pare, România chiar a devenit țara tuturor posibilităților! ”Aruncatul pisicii” de la unul la altul devenind adevăratul nostru sport național, ci nu oina!

Astfel că deja am trecut la ”next level”, cel de a ”ne spăla rufele” în afara țării. Iar cu privire la capitolul ”Pârâcioșilor”, cu siguranță suntem pe primul loc pe întregul mapamond! Barem atât, dacă în materie de politică externă tot nu existăm! Cu atât mai grav, cu cât, într-o lume profund globalizată și puternic interconectată, performanța politicii externe se reflectă în mod direct asupra întregii societăți! Și uite de ce doare faptul că, deși la nivelul MAE mai avem încă foarte buni diplomați de carieră, aceștia sunt ținuți ”la colț” în favoarea clientelei…

În încheierea acestei scurte analize, să nu ne ferim să spunem ”Adevărul până la capăt”…

Situația este dezordonată, datele indicând o perspectivă economică globală incertă în acest an. Există o mulțime de aspecte pozitive, cum ar fi o creștere puternică în sectorul serviciilor, creșterea PIB-ului în mai multe economii analizate și stabilitatea în cadrul mai multor indicatori, inclusiv a șomajului.

Cu toate acestea, aspectele mai sus amintite se suprapun unui mediu de producție moderat, cu un declin al fluxurilor comerciale globale. Plus incertitudini reînoite cu privire la lanțurile de aprovizionare. În special preocupări legate de transportul maritim atât prin Marea Roșie, cât și prin Canalul Panama. Ca și o inflație persistentă.

Astfel că, vom mai apuca sau nu să vedem un președinte pe care să îl regretăm atunci când își va încheia mandatul? Cel puțin în domeniul politicii externe…

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Știri externe

Cezar Cătălin MARIN

Elliott Harris: Unul dintre cei mai importanți oameni de la ONU

Cezar Cătălin MARIN

Banii din droguri, băgați în cartiere de lux din Nordul Capitalei!

Cezar Cătălin MARIN

Ei i-au REVOPSIT “TRECERILE de PIETONI” lui COLDEA!

Cezar Cătălin MARIN

Kövesi, la volanul lui Bode, cu BMW-ul direct în zidul EPPO!

Cezar Cătălin MARIN

Bătălia pentru Cotroceni, între ORDINE si HAOS!

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.