Votul din 9 iunie, un duș rece pentru mulți

Deși rezultatele finale întârzie, alegerile de duminică au făcut lumină pe scena politică. Mariajul PSD-PNL a fost validat de români, USR a descoperit cât de mic a ajuns, AUR s-a convins că agresivitatea răcnită nu e de ajuns. Să vedem dar cum arată poza post-alegeri.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Fără ”câmp tactic”, useriștii sunt la un pas de colaps

Chiar dacă liderul Cătălin Drulă a avut un comportament onorabil – a recunoscut eșecul partidului la alegerile din 9 iunie și a anunțat că demisionează din funcția de președinte. În schimb, unii dintre colagii săi useriști se manifestă isteric și încearcă din răsputeri să blocheze finalizarea procesului electoral, maestră emerită în domeniu fiind evident recidivista Clotilde Armand. Ploaie de acuzații, amenințări (99% nefinalizate dar extrem de vocale) cu plângeri penale, crearea unor condiții inumane pentru oamenii veniți să predea procesele verbale și sacii cu voturi în speranța că aceștia vor ceda și vor lăsa sacii cu voturi baltă, să-și bage iar (ca în 2020 mai exact) franțuzoaica labele în ei și să ceară după aceea renumărarea voturilor etc. Cum însă trendul politic nu mai este același ca în 2020 și pe deasupra organele au fost obligate să intre cu bocancii în ”câmpul tactic” pe unde zburda și comanda Florian Coldea până în acest an, cea mai albă bebelușă din Guedelupe s-a trezit fără biberon sub nas. Ca atare, chiar dacă va reuși să mai întârzie o zi-două finalizarea rezultatelor în sectorul 1, e de așteptat ca BEC să bată scorurile în cuie până la sfârșitul săptămânii. Rezultate care, conform rezultatelor parțiale, ar putea să arate un USR de abia săltat peste pragul electoral de 5%. Nasol, dar bine meritat.

AUR cucurighează și dă din pinteni cam degeaba

Fără doar și poate, AUR s-a descurcat neașteptat de bine la alegerile europarlamentare, unde a obținut aproximativ 15 procente. Respectiv va trimite un număr de 6 europarlamentari în PE. Cum la locale scorul este cu câteva procente mai mic, asta înseamnă pe de-o parte că AUR este mai bine văzut în diaspora decât în țară, iar pe de altă parte că Simion și ai lui nu au fost în stare, timp de patru ani, să-și construiască o rețea națională solidă, cu filiale în cât mai multe localități. Rezultatul: deși gura AUR este foarte mare, numărul lor de aleși locali este foarte mic.

Chiar dacă prezența la vot a fost mare, UDMR a trecut pragul. Prietenii știu de ce

La UDMR lucrurile sunt staționare: au câștigat la locale în județele unde cetățenii de etnie maghiară sunt majoritari și vor trimite, ca de obicei, doi europarlamentari la Bruxelles chiar dacă prezența mai ridicată la vot i-a ținut cu inima în gât în cazul europarlamentarelor. Noroc cu voturile fanilor UDMR risipiți (doar atunci când se votează!) în localități din sudul țării, în care nici cu gândul nu gândești că și-ar putea duce traiul de zi cu zi atâta amar de etnici maghiari.

Dreapta ADU aduce cu o linie frântă după alegeri

Știind deja că USR-ului îi merge prost, este clar că ADU a dat-o și ea în bară. Procentele fiind puține, Forța Dreptei a lui Ludovic Orban rămâne cu praful de pe tobă iar PMP-ul lui Băsescu se bucură doar prin reprezentantul lor Eugen Tomac – singurul care se învârte de un fotoliu în Parlamentul European. Asta dacă cifrele necontabilizate încă la BEC nu vor produce schimbări. Oricum, puținele procente obținute de ADU și degringolada în care a intrat USR-ul încă de duminică noaptea anulează din fașă ideea construirii unei noi alianțe de dreapta împreună cu PNL.

PSD și PNL, în fața celei mai importante alegeri: divorț sau mariaj prelungit

Am ajuns în sfârșit și la mai marii politicii băștinașe, PSD și PNL. Două partide al căror mariaj (concubinaj mai degrabă) se consideră că a fost validat de români din moment ce Alianța PSD-PNL a obținut aproximativ 50% la votul de duminică. Iar adevărul este că, privind peste rezultatele venite din țară, constați că PSD și PNL au câștigat peste tot unde au candidat împreună iar unde au pierdut în favoarea unui terț au candidat separat. Realitate consemnată ca atare și de Klaus Iohannis, care a dat deja celor două partide indicații (publice dar nu și explicite) să o țină și în continuare tot împreună. Trebușoară cam grea câtă vreme la orizont rânjesc alegerile prezidențiale – adevărata buturugă de care se poate împiedica carul PSD-PNL. Ca să o spunem până la capăt pe cea dreaptă, buba prezidențialelor nu este la PNL-ul care deja defilează cu Nicolae Ciucă pe post de prezidențiabil, ci la PSD. Unde gruparea anti-Ciolacu se va lăsa (dacă se va lăsa) foarte greu convinsă să defileze în continuare cu actualul șef al PSD și să rateze minunata ocazie de a scăpa de Ciolacu obligându-l să candideze pentru Cotroceni pentru ca să-l poată detrona imediat după eșec – unul previzibil ținând cont de modul în care votează românii. Indiferent de deciziile și declarațiile liberalilor, aceștia pot fi repede aduși la ascultare de către Klaus Iohannis. Cu pesediștii în schimb lucrurile sunt mult mai complicate, mai ales că nu trebuie omise multele reproșuri deja primite de Ciolacu în interiorul PSD pe motiv că este mult prea gentil cu liberalii și că ascultă prea mult de Iohannis. Dincolo de ceea ce vor partidele/politicienii, în politică nimic nu este imposibil, ca urmare nu este exclus ca PSD și PNL să fie de acord cu un tandem Ciucă-președinte și Ciolacu-premier. La fel de posibil este însă și ca PSD și PNL să meargă fiecare cu candidatul său. Cert este însă un lucru: dacă PSD și PNL aleg o candidatură comună, jocul la prezidențiale este practic închis. În schimb, varianta candidaturilor separate va menține deschis jocul pentru Cotroceni, ceea ce înseamnă și că este imposibil de prevăzut acum cine va candida și cine are șanse reale să ajungă în turul II. Respectiv și în jilțul care urmează să fie eliberat în curând de Iohannis.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri
Minune: Mutul Iohannis a căpătat glas! Nu și funcție…

Simona BĂDULESCU

Disperare în PNL: Ciucă bate pasul pe loc

Simona BĂDULESCU

Iohannis și-a scos moștenitorul în lume

Simona BĂDULESCU

Adevăr sau minciună: PSD și PNL, decapitate înainte de prezidențiale

Simona BĂDULESCU

Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.