Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Cum parlamentarele vor avea loc pe 1 decembrie, rezultă că viitorii senatori și deputați vor fi aleși între porția de fasole și dușca de rachiu consumate de românii tradiționaliști în cinstea Zilei Naționale.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

După mai multe runde de cocoșeli sterile, pesediștii și liberalii au decis să ne ocupe toate cele trei week-end-uri consecutive dintre 24 noiembrie și 8 decembrie.

Anul acesta sărbătorim prin muncă 1 Decembrie

„Am stabilit că alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 24 noiembrie, turul I şi 8 decembrie, turul al II-lea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie”, a decretat, ieri, premierul Ciolacu. Dornic să ”încheie acest subiect”, pățitul Ciolacu nu s-a mai mulțumit cu acordul exprimat verbal de liberali ci a purces, tot ieri, la adoptarea Hotărârii de Guvern prin care s-au validat cele trei date anunțate de el. Ceea ce înseamnă că rămâne bătută-n cuie organizarea prezidențialelor pe 24 noiembrie și 8 decembrie, plus organizarea scrutinului pentru Parlamentul României pe 1 decembrie – respectiv atunci când serbăm Ziua Națională.

O zi ca oricare alta dacă stăm să-l ascultăm pe primul ostaș și lider al PNL-ului, Nicolae Ciucă: ”Partidele politice (cele recent consultate de Ciolacu – n.r.) au spus că nu este nicio problemă dacă au loc alegerile pe 1 decembrie. Este sărbătoarea noastră națională, poate să fie și o sărbătoare a democrației în același timp”

Opinie contrazisă vehement de George Simion, liderul AUR, care în loc de o ”sărbătoare a democrației” vede o nouă comasare: ”Dragii mei, tâlharii de la PSD-PNL au mai făcut o comasare, de data asta altfel. Trei săptămâni la rând, pe 24 noiembrie, pe 1 decembrie şi pe 8 decembrie, românii ar trebui să meargă săptămână de săptămână la vot. Au făcut asta pentru a scoate orice opoziţie din calcul”.

Păgubiți la locale, pesediștii îi fac pe liberali la parlamentare

Dar să lăsăm Opoziția și să revenim la oile majorității PSD-PNL. Din câte se vede, liberalii nu au mai reușit să-i prostească pe pesediști cu o nouă comasare – respectiv a alegerilor parlamentare cu unul dintre tururile prezidențialelor. Chiar și așa, liberalii se arată mulțumiți de suprapunerea scrutinului parlamentar cu Ziua Națională, pe 1 decembrie. De ce sunt atât de încântați? Posibil din aceeași pură prostie care pare să stea la baza celor mai multe decizii luate de peneliști în ultimii ani (în unele prost învățați de Klaus Iohannis, ce-i drept e drept). Cert este că, pe 1 Decembrie, o mare parte din electoratul PSD-ului se adună în piețe și târguri unde autoritățile locale oferă porții de fasole și de țuică gratis, în cinstea Zilei Naționale. Prin urmare. șefilor PSD locali le este mult mai ușor să-i ”îndrume” pe acești oameni la vot, mai ales dacă-i omenesc și mai bine ca de obicei. De aici și apariția unor suspiciuni rezonabile că PSD își poate dolofăni scorul într-o astfel de zi. În schimb, mare parte din electoratul PNL-ului obișnuiește să evadeze din plictisitorul cotidian la orice sărbătoare. Dispune de mijloacele necesare unei ieșiri în peisaj și pe deasupra nici nu este la fel de disciplinat la vot în comparație cu electoratul PSD-ului. Ca urmare, suspiciuni la fel de rezonabile indică posibilitatea ca PNL să fie păgubit la vot într-un scrutin organizat pe 1 decembrie. Pe de altă parte, să ne amintim că Parlamentul este una dintre instituțiile foarte prost cotate în ochii românilor – situație care reduce în mod natural prezența la vot. Demonstrat din plin la ultimele runde de alegeri, absenteismul de acest tip are toate șansele de a fi accentuat de organizarea parlamentarelor în zi de sărbătoare. Iar partidul care bate din pinteni la o prezență cât mai redusă la vot este PSD – formațiunea cu cea mai cuprinzătoare și bine organizată rețea internă și cu electoratul cel mai disciplinat. Tras linie și adunat, se pare că PSD își ia revanșa după localele și europarlamentarele în care PNL a fost favorizat, iar culmea e că liberalii nici măcar nu și-au dat seama ce și cum atunci când au agreat data de 1 decembrie pentru alegerea viitorului Parlament. Și uite așa ajunge PNL-ul ciuca bătăilor…

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.