Fostul general Nicolae Ciucă a trecut la mobilizarea trupelor liberale. Răcani liberali mai de soi (liderii filialelor cu succes la electorat la alegerile din 9 iunie, mai exact) au fost convocați la Sinaia și acolo li s-au înmânat ordinele de luptă.
În mod evident, ordinele cu pricina au vizat în primul rând o susținere totală a candidaturii șefului Ciucă în bătălia pentru Cotroceni. Pentru a-i mobiliza pe liberali, conducerea PNL a apăsat pe pedala alegerilor parlamentare – puse cu schepsis între cele două tururi prezidențiale. Concret, bravilor oșteni peneliști li s-a amintit că intrarea lui Ciucă în finala cotroceniană va influența în bine scorul partidului la parlamentare și asta înseamnă mai multe locuri de deputați și senatori. Asta ca să nu mai pomenim și de faptul că lista candidaților PNL la Camera Deputaților și la Senat stă în pixul lui Nicolae Ciucă – aceste liste nu pot fi depuse la BEC în vederea oficializării candidaturilor fără semnătura președintelui partidului. Îndemnurile și momeala fiind livrate liderilor locali ai PNL, liberalii nu mai au acum decât să trudească din toate puterile la creșterea lui Nicolae Ciucă în preferințele electoratului românesc. Și trebuie să pună zdravăn cârca la muncă date fiind modestele cote cu care este dăruit Ciucă în sondajele făcute până acum.
Ciucă – un om cumsecade stricat de anturaj
Chiar dacă liberalii și-au însușit ordinele de luptă primite la Sinaia, mulți apropiați ai PNL sunt mai curând sceptici atunci când vine vorba despre șansele lui Nicolae Ciucă de a accede în finala prezidențială. Un personaj bântuit de serioase dubii în domeniu este și Crin Antonescu – derobat în prezent de serviciul în slujba partidului, fost lider PNL și liberal sadea. Acesta spune cu subiect și predicat că ”există și riscul” ca Nicolae Ciucă să rateze intrarea în turul II al prezidențialelor și a explicat, într-o recentă intervenție la Antena 3, de ce:
”Nu știu dacă Ciucă va fi președinte. Am spus bine ar fi să vină generalul, dar generalul n-a venit. Generalul e un lider care are ordine, un proiect și care comunică exact. Deocamdată, așa ceva nu am văzut, deci, prin urmare, generalul nu a venit (…) Domnul Ciucă e un om foarte cumsecade, poate anturajul din partid îl strică. Anturajul de trei – patru oameni din partid. Eu sunt nemulțumit, în sensul că partidul trebuie să propună un proiect de țară, pentru că noi am pierdut, deja, 20 de ani”.
Observații lucide, mult prea lucide poate pentru grupul care gestionează astăzi PNL-ul. Un grup care ani de zile s-a uitat doar în gura lui Iohannis iar acum este obligat să conducă o bătălie electorală fără a mai avea spatele asigurat. În plus, nici Lucică Bode și nici Rareș Bogdan (consilierii de top ai lui Ciucă) nu sunt niște lumini în materie de organizare și conducere a campaniilor electorale iar asta iarăși nu este de bun augur.
Văduvit de protecția lui Iohannis, PNL se întoarce în trecut
Ținând cont de ultimele declarații făcute de Rareș Bogdan, devine clar că PNL va miza și în această toamnă tot pe vechea și prăfuita strategie ”PSD e câh, deci toată dreapta trebuie să susțină candidatul PNL”. Concret, Bogdan susține că va ploua cu noroace în capul lui Ciucă al lor dacă va candida ori Mircea Geoană, ori Marcel Ciolacu, dar nu amândoi: ”În momentul respectiv se activează sentimentul de teamă, intervine emoția și, automat, în spatele domnului Ciucă se va activa întreaga dreaptă”.
Așa o fi, că prea o spune cu foc fostul jurnalist, dar ce se face PNL dacă lucrurile nu vor sta așa? Dacă, de exemplu, analiza lui Antonescu este cea corectă? Sau dacă Elena Lasconi va lua mai multe voturi din electoratul de dreapta comparativ cu ce-și închipuie astăzi liberalii. Sau dacă nesiguranța vremurilor, scăderea nivelului de trai și problemele create mediului de afaceri de către Guvernul PSD-PNL îi va face pe unii dintre votanții de dreapta să-și bage picioarele în alegeri și stea pe la cășile lor în zilele de vot? Iată întrebări care nu par să-i bântuie pe liberalii cu putere de decizie în partid. Liberali care în schimb se caftesc deja mai mult ca sigur pe pozițiile eligibile de pe viitoarele liste parlamentare și pe funcții de top în viitorul guvern.
Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.