SUA spune ba, Iohannis spune da!

Candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO se fâsâie din nou. La câteva zile după ce fostul ambasador SUA în România, Adrian Zuckerman, spunea că Iohannis are cele mai mari șanse de a ajunge în fruntea NATO, actualul ambasador SUA la NATO i-a transmis prezidentului nostru un cordial ”Hai pa!”.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
iohannis

Pe deplin satisfăcut o scurtă perioadă de ultra optimistele ziceri ale lui Zuckerman, imensul ego al lui Iohannis a fost coborât la nivelul solului de declarațiile tranșante făcute ieri de ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, într-un briefing de presă desfășurat la Bruxelles.  

”Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general (al NATO – n.r.)”, a decretat scurt și la subiect doamna ambasador.

În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, aceeași Julianne Smith a asigurat asistența că prezidentul nostru se bucură și se va bucura de ”cel mai mare respect” şi de ”prietenia” SUA în toată perioada în care toți cei 32 de ambasadori ai ţărilor membre NATO ”vor continua să dezbată” problema alegerii noului secretar general al NATO. O problemă mai spinoasă ca oricând de această dată, mai ales că favoritul SUA, Mark Rutte, nu este pe placul membrilor din Europa de Est și chiar este respins deja de Bulgaria, Ungaria și Turcia. De aceea, o să spunem că Iohannis nu trebuie încă să-și fluture batista plină de lacrimi în urma trenului NATO, dar și că șansa sa de a-l înlocui pe Jens Stolterberg este minusculă în prezent.

Modestie de tip iohannescian: Dacă NATO nu se poate, dați-mi loc de comisar măcar

Deși rămâne ferm pe poziție și visează în continuare la șefia NATO, Iohannis a demonstrat că este un tip pragmatic. Astfel, la doar o zi după ce SUA i-a spus ”pa”, actualul președinte al României a făcut o piruetă și s-a (re)întors cu fața spre UE. De unde îi face cu ochiul funcția de Înalt comisar pentru Apărare – una mai mult de reprezentare câtă vreme UE nu are armată iar apărarea Europei ramâne în continuare în cârca SUA-NATO pentru destui ani. Ținând cont de fișa postului, funcția este excelentă pentru ”Ficusul” nostru național – care își va părăsi biroul doar pentru deplasări externe cu scop de reprezentare, o activitate extrem de dragă lui.

În context, interesantă este întâlnirea care are loc astăzi la Cotroceni, loc în care gazda Iohannis se va pune la sfat cu premierii Ungariei, Belgiei și Croației plus președintele Consiliului European, Charles Michel. Oficial, discuțiile vizează ”Agenda Strategică a UE”, respectiv prioritățile UE în perioada 2024 – 2029. Neoficial, vocile avizate amintesc că Ungaria (recte Victor Orban, unul dintre oaspeții de astăzi ai lui Iohannis) va prelua președinția UE imediat după alegerile europarlamentare. Deci atunci când se va decide componența forurilor de conducere ale Uniunii, inclusiv vor fi desemnați inalții comisari europeni. În plus, Ungaria, Belgia și Croația sunt și membre NATO și uite așa se leagă de interesele lui Iohannis și nu de Agenda Strategică a UE vizita care are loc astăzi la Cotroceni.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.