Se rupe lanțul de iubire! Ciolacu mârâie la Ciucă

Tronul de la Cotroceni otrăvește mariajul PSD-PNL. Iar de această dată ”peștele” coaliției s-a împuțit de unde trebuie, adică de la cap. Sau de la capi în acest caz.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
Ciucă & Ciolacu

Ghiveciul alegerilor localo-europarlamentare expiră duminică noaptea. Sau hai să zicem că i se mai prelungește valabilitatea două-trei zile până când se anunță rezultatele. După, gașca politică dâmbovițeană se va înghesui pe îngusta cărare care duce spre Cotroceni. Atunci să vezi piedici, lovituri sub centură, scuipați și pomeniri de rude! În avanpremiera circului prezidențial,  Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au avut o mică dispută conjugală. Chiar dacă nu a fost necesară intervenția Poliției la cuibușorul PSD-PNL, amenințările folosite de ambele părți sunt serioase din moment ce ele au vizat cel mai înalt comandament al momentului: stabilitatea politică.

Concret, liberalul Ciucă a lăsat să se înțeleagă că PNL este gata oricând să sară pârleazul și să pună (din nou) de o extraconjugală cu USR.

”Ştiţi foarte bine că orice opţiune este pe masă. Orice opţiune. Ca atare, în această perioadă scurtă de când am intrat în politică am învăţat un lucru, în politică niciodată să nu spui niciodată”, a răspuns Nicolae Ciucă atunci când a fost întrebat despre o posibilă colaborare cu USR.

Panseul lui Ciucă l-a iritat la culme pe Marcel Ciolacu. Acesta i-a amintit pe loc lui Ciucă de ”performanțele” guvernării PNL-USR și de intervenția salvatoare a PSD-ului în context: ”A fost nevoie să vină PSD care câştigase alegerile să repună economia şi ţara într-o direcţie corectă, fiindcă pierdeam şi fonduri europene”. În plus, Ciolacu l-a avertizat pe Ciucă și asupra existenței unor ”linii roșii” în politică, linii pe care bine este să nu le încalce atunci când este tentat să filozofeze public:

”Cred că l-am auzit şi pe domnul Nicolae Ciucă că niciodată să nu spui niciodată în politică, că asta a învăţat de când este dânsul politician. Corect. E corectă abordarea, dar, de obicei, există şi o linie roşie (…). Părerea mea este că trebuie să ne gândim bine când mai avansăm niciodată să nu spunem niciodată”

Ultima castană administrată de Ciolacu lui Ciucă s-a referit, cum altfel, la necesitatea păstrării unei ”stabilități politice puternice” în România, motiv pentru care ”trebuie făcut orice efort pentru ca actuala coaliţie de guvernare să continue”. Acestea fiind mesajele oficiale, hai acum să le decriptăm.

În mod evident, PNL răsuflă ușurat după ce a înțeles că va traversa relativ onorabil primul set de alegeri – unul extrem de important ca semnal. Liberalii sunt pe punctul de a trece cu bine puntea doar pentru că au fost luați în spinare de pesediști. Cum însă recunoștința este floare rară în lume și inexistentă în politică, acum se dau rotunzi. Cam devreme din moment ce votul nu a avut încă loc, dar să nu uităm că Nicolae Ciucă de abia a dat cu nasul prin politică, domeniu pentru care nici nu demonstrează cine știe ce talent. El știe doar că a primit ordin să intre deja în campanie pentru prezidențiale și asta face.

La rândul lui, Ciolacu îl cunoaște prea bine pe Ciucă și atunci de ce iritarea sa a fost atât de mare? Simplu, pentru că PSD intră în cursa prezidențială handicapat de-a dreptul de eșecurile înregistrate din 2000 încoace. Odată cu încheierea ultimului mandat prezidențial al lui Ion Iliescu, PSD a pierdut de patru ori consecutiv Cotroceniul și asta nu neapărat pentru că ar fi avut adversari de prima mână (cu excepția primei victorii înregistrate de Traian Băsescu, în 2004), ci pentru că există un puternic curent antipesedist care se face simțit și azi. Apărut cel mai probabil după mineriade. Indiferent de motive, se știe că electoratul așa numit de dreapta dă președintele României, ca urmare PSD intră în cursa prezidențialelor cu inima strânsă. Așa se și explică de ce i-au sărit capacele lui Ciolacu atunci când l-a auzit pe Ciucă grăind despre posibilitatea refacerii unei alianțe de dreapta (PNL, USR, PMP, FP) înainte de alegerile din toamnă. O furie la drept vorbind inutilă însă câtă vreme Ciolacu știe (ca și Ciucă de altfel) că o alianță ca aceea evocată mai sus ar rezista cel mult câteva luni. Cam câte sunt între Crăciunul 2024 (perioada în care se va forma viitorul guvern după parlamentarele din acest an) și Paștele din 2025. Cum însă pe eșicherul nostru politic mai adastă ceva timp și oportunistul Klaus Iohannis, nervii lui Ciolacu ar putea avea ceva sens știut fiind că actualul nostru președinte este în stare să încurce/răstoarne tot dacă așa își rezolvă el ploile cel mai bine. Noroc că nici Iohannis nu joacă la libere, ci tot la impuse. Deși, dacă stăm să ne gândim bine, ăsta nu-i noroc ci curat ghinion.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri
Minune: Mutul Iohannis a căpătat glas! Nu și funcție…

Simona BĂDULESCU

Disperare în PNL: Ciucă bate pasul pe loc

Simona BĂDULESCU

Iohannis și-a scos moștenitorul în lume

Simona BĂDULESCU

Adevăr sau minciună: PSD și PNL, decapitate înainte de prezidențiale

Simona BĂDULESCU

Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.