Românii au ales. Cam aceleași Mării și cu aceleași pălării

Romanii au votat iar una peste alta PSD și PNL s-au bucurat: mariajul lor a scos scor cu 5 în față. Asta însă în exit poll-uri, rămâne să vedem dacă bucuria va supraviețui și rezultatelor finale.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Adevărul este că liderii PSD și PNL s-au înfrânat și nu au dat din coadă de bucurie. Sau cel puțin nu public. Asta poate și pentru că bucureștenii le-au dat o smetie de zile mari: Nicușor Dan a câștigat un nou mandat (ceea ce nu a fost o noutate pentru peneliștii și pesediști) cu mai mult de 20% față de Gabriela Firea, a doua clasată. Diferență care i-a lăsat cu gura căscată și pe politicieni și pe sociologi. Concret, conform exit poll-urilor (operate de Sociopol și de Curs-Avangarde), Nicușor Dan a obținut între 45 și 47%, Gabriela Firea 24-25%, Cristian Popescu Piedone 12-14%, Sebastian Burduja 10%. În ceea ce privește votul politic pe București (pentru CGMB, Consiliul General al Municipiului București), exit poll-urile au dat ADU pe primul în clasament – 30%, PSD – 28%, PNL – 12%, AUR – 10%, PUSL – 7%, REPER – 6%. În ceea ce privește alegerile europarlamentare, Alianța PSD-PNL este cotată între 52 și 54%, ceea ce înseamnă că a reușit să treacă de fatidica linie roșie a celor 50 de procente. Privite în mare (și dacă vor fi confirmate de rezultatele finale), aceste cifre ar putea da de înțeles că PSD și PNL au scos-o cu bine la vopsea în prima înfruntare electorală din acest an. Dacă însă rezultatele sunt luate la puricat, imaginea nu mai este la fel de idilică.

În primul rând, estimările arată nu numai că Nicușor Dan rămâne de neclintit, dar și Timișoara rămâne arendată useristului Dominic Fritz. De asemenea, Brașovul stă în cumpănă între Alen Coliban și George Scripcaru. Mai mult, oricât ar părea de absurd, Clotilde Armand a luat suficiente voturi cât să se lupte vot la vot cu liberalul George Tuță. O situație care se repetă fidelă și la fel de ciudat și în Sectorul 2, unde useristul Radu Mihaiu era și el la egalitate cu pesedistul Rareș Hopâncă. Dacă atât PSD cât și PNL gâfâie zdravăn atunci când se bat cu USR, caftelile dintre peneliști și pesediști merg în schimb unse. Și chiar cu rezultate memorabile în unele locuri. Ca de exemplu în Slatina (reședința județului Olt, fief de zeci de ani al baronului pesedist Paul Stănescu), unde liberalul Mario Demezo a suflat PSD-ului Primăria. În replică, pesediștii au dat o gaură în panoplia baronului liberal Gheorghe Flutur, care a rămas la rândul lui fără Primăria Sucevei. PSD a marcat magistral și la Ploiești, unde ”baronul Lamborghini”, Iulian Dumitrescu pe numele lui de liberal (și vicepreședinte al PNL), a rămas doar cu controlul judiciar deși era convins că mai capătă un mandat în fruntea Consiliului Județean.

Să nu uităm însă că românii au votat nu numai la locale, ci și la alegerile europarlamentare. Alegeri câștigate detașat de Alianța PSD-PNL cu 52-54%. Al doilea clasat este AUR, cu un scor mult mai bun decât cele apărute în sondajele din timpul campaniei: 17%. Dezamăgiți sunt în schimb cei din Alianța Dreapta Unită, creditați de exit-poll-uri doar cu 10-11%. Pe muchia pragului electoral se clatină SOS (6%) și UDMR (5%).

Cum rezultatele sunt doar estimate și nu numărate, le lăsam și trecem la considerații generale. Unele care mai mult ca sigur că i-au preocupat pe mulți lideri politici în noaptea care tocmai s-a încheiat. Este vorba în primul rând de faptul că unii dintre candidații ”de top” au luat scoruri mult mai mici decât partidele din care fac parte. Ceea ce înseamnă că liderii en-titre ar putea să fie trași la răspundere, de către facțiunile interne rivale, pentru alegeri/susțineri nepotrivite de candidați. Caz valabil la o adică și pentru Marcel Ciolacu și pentru Nicolae Ciucă. Dacă scorul politic final al combinației PSD-PNL este mai mare de 50%, cei doi vor beneficia de ceva protecție, dar nu de imunitate totală. Figura cu lansarea târzie în cursă a Gabrielei Firea și a lui Sebastian Burduja (candidați care au luat mult sub scorul partidelor lor) nu ține câtă vreme există impardonabila gafă politică a numirii și retragerii candidatului comun Cătălin Cîrstoiu. Drept este și că pesediștii care pregătiseră deja sacrificarea ritualică a lui Ciolacu au intrat în depresie la vederea scorului de peste 50% (ei sperau într-unul de 40-41%), dar asta nu înseamnă că au renunțat la mazilirea actualului lider al PSD. Mai mult ca sigur, vor încerca încă o dată cu ocazia prezidențialelor din septembrie, iar dacă Ciolacu nu va reuși să fenteze candidatura sa la Președinție o feștelește de această dată. La PNL lucrurile se vor derula mai lin. Pe de-o parte, liberalii nu au nicio rezervă de lider, este secetă deplină. Pe de alta, Ciucă se bucură, până în septembrie cel puțin, de protecția lui Klaus Iohannis. În plus, câțiva liberalii de bun-simț au recunoscut, neoficial, încă de duminică seara după ce s-au conturat scorurile, că le-a pus Dumnezeu mâna în cap atunci când PSD i-a luat la remorcă. Iar asta înseamnă și că există peneliști care nu sunt deloc dispuși să facă revoluție internă câtă vreme mai sunt două rânduri de alegeri. Deci din punctul lor de vedere nu are niciun sens să deranjeze relația (bună) existentă între Ciolacu și Ciucă.

Dincolo de orice scoruri, bucurii și lacrimi, alegerile locale și europarlamentare sunt doar pistol cu apă în comparație cu ce va urma: alegerile prezidențiale care vor avea loc peste mai puțin de patru luni, alegeri a căror campanie electorală este deja în plină desfășurare. Înainte de a fi loviți de ”nuclearele” prezidențialelor, corect este să mai remarcăm ceva: spre deosebire de Franța, Germania, Grecia, Austria, Olanda și chiar Bulgaria – țări în care exit poll-urile alegerilor europarlamenatre au indicat o creștere neașteptată a formațiunilor de extremă dreapta – România noastră și-a păstrat tiparul politic cunoscut: nici prea-prea, nici foarte-foarte. Rămâne să vedem dacă asta e de bine sau de rău în aceste vremuri extrem de complicate.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri
Minune: Mutul Iohannis a căpătat glas! Nu și funcție…

Simona BĂDULESCU

Disperare în PNL: Ciucă bate pasul pe loc

Simona BĂDULESCU

Iohannis și-a scos moștenitorul în lume

Simona BĂDULESCU

Adevăr sau minciună: PSD și PNL, decapitate înainte de prezidențiale

Simona BĂDULESCU

Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.