Axioma se știe: coaliția PSD-PNL egal stabilitatea României. Cum însă Cotroceniul este o cârpă roșie pentru PSD și PNL, avântul ”taurilor” pesediști și liberali riscă să arunce-n aer bunătatea de coaliție. Nu pe cea de acum, ci pe cea de după…
În mod normal, actuala coaliție PSD-PNL rezistă cel puțin până după alegerea unui nou președinte. Vocalizele celor câtorva liberali care s-au grăbit să vorbească despre ieșirea PNL de la guvernare sunt apă de ploaie. Asta însă doar dacă pesediștii și liberalii angajați în turnirul pentru Cotroceni se controlează și nu sar prea tare calul. Respectiv, dacă ambele partide se bat ce se bat, dar lasă deschise portițe pentru o nouă colaborare post-prezidențiale. În caz contrar, PNL își poate face de pe acum planuri pentru un sejur în opoziție și asta pentru că, în conformitate cu proiecțiile la zi, PSD (partid care va rămâne principala forță politică și în viitorul guvern) poate face majoritate parlamentară/guvernamentală și cu AUR, nu numai cu PNL. Un guvern PSD-AUR în mod cert va strâmba multe nasuri și în exterior, dar din moment ce ”stabilitatea” este asigurată, toată lumea va sfârși prin a spune ”să fie primit”. De altfel, Rareș Bogdan nu a ezitat să acuze public PSD că ”se pregătește să guverneze cu AUR”, ieșire care confirmă pericolul care planează asupra PNL. Ceea ce nu l-a împiedicat însă pe același personaj să-și arunce veninul asupra partenerilor pesediști, sau, altfel spus, să toarne în continuare gaz pe foc. Nu că ar mai fi fost nevoie după ce pesediștii și liberalii s-au întrecut în atacuri și jigniri în acest weekend. ”Cuib de viespi, hoți, impostori, balerini” – sunt doar o parte dintre ”complimentele” trimise de pesediști către partenerii lor liberali. ”Frustrați, fricoși, aroganți, scorpioni veninoși, mincinoși, ipocriți, socialiști de caviar” – este avalanșa de insulte lansată dinspre PNL către PSD după recepționarea mesajelor livrate de la tribuna Congresului PSD.
Drept este și că PSD și PNL sunt în cea mai ingrată situație. Trebuie să joace, concomitent, roluri complet opuse: de parteneri și de adversari de moarte. Dacă, de dragul coaliției, o lasă mai moale cu lupta electorală, pierd procente. Dacă se bat ca chiorii (așa cum o și fac de peste 30 de ani – PNL vs ”ciuma roșie”), riscă nu numai să-i supere pe ”mami și tati” externi, dar și să ardă orice cărare care poate duce la refacerea mariajului lor după alegerea unui nou președinte. Grea dilemă!
Câștigători sau perdanți, pesediștii dau fuga la Dumnezeu
Dispărute sunt vremurile în care Ion Iliescu devenea mut ca o lebădă atunci când era întrebat dacă crede în Dumnezeu. În total contrast, urmașii săi invocă Divinitatea în mod public, și-n culcare și-n sculare, la bine și la rău. A făcut-o Marcel Ciolacu înainte de a umfla tot potul la Congresul PSD de sâmbătă – unde a fost votat președinte și prezidențiabil al partidului și, în plus, și-a măturat adversarii din noile structuri de conducere ale PSD. ”M-am sfătuit cu familia. Dar și cu părintele meu duhovnic”, a povestit Ciolacu pesediștilor strânși la Congres cum a ajuns el să ia decizia de a candida pentru Cotroceni.
Tot Divinitatea a fost invocată și de Gabriela Firea – perdanta cu acte-n regulă a Congresului PSD, din moment ce și-a pierdut poziția de prim-vicepreședinte, iar gurile rele spun că nu va mai fi cocoșată multă vreme nici de responsabilitățile funcției de președinte al Organizației PSD București. ”Nimic nu este pierdut atât timp cât credința este în picioare, cât sufletul nu abdică și capul se ridică din nou”, a încercat Firea să-și mascheze înfrângerea pe contul său de Facebook, și asta după ce nici măcar nu a participat la Congres. În rest, Congresul a respectat la punct și virgulă informațiile livrate din timp, pe surse. Fără să apeleze, public cel puțin, la ajutorul divin, Paul Stănescu a reușit să-și păstreze scaunul de secretar general al PSD. Sorin Grindeanu și-a păstrat și el poziția secundă de prim-vicepreședinte, iar Mihai Tudose l-a văduvit pe Vasile Dîncu de șefia Consiliului Național. Mult mai stăpân pe el în comparație cu prima sa descălecare în fruntea partidului (la Congresul din vara lui 2020 – n.r.), Ciolacu i-a sfătuit, de altfel, pe binecunoscuții săi locotenenți Grindeanu și Tudose să facă tot ce pot ca el să ajungă la Cotroceni, asta dacă vor să preia ei partidul din această iarnă. În caz contrar, Ciolacu i-a avertizat pe toți doritorii că ”nu scapă de el”. Ceea ce înseamnă și că Marcel Ciolacu a identificat deja modul în care se poate pune capăt tradiției care impune sacrificarea liderului PSD care ratează poarta Cotroceniului.
Se amplifică și războiul sondajelor de campanie
Concomitent cu Congresul PSD, pe piață au fost lansate două noi sondaje referitoare la șansele prezidențiabililor înscriși – sau ca și înscriși – în cursa pentru Cotroceni. Operate una de Curs și alta de Sociopol, ambele cercetări îl dau pe Marcel Ciolacu în fruntea clasamentului, dar cu o diferență semnificativă: 32% Curs și 25% Sociopol. Și mai interesant este cazul lui Nicolae Ciucă, din moment ce acesta este pus de Curs pe locul doi, cu 19 procente, dar a fost coborât pe locul patru de Sociopol – unde este cotat doar cu 13 procente. Rezultate la fel de bulversante sunt și în cazul lui George Simion – pe care Curs îl aruncă pe locul patru (cu 14%), iar Sociopol îl urcă pe doi – cu 19%. Bine măcar că ambele case de sondaje au căzut de acord în privința lui Mircea Geoană – care este cotat identic, 15%. Cum este pierdere de vreme să acorzi atenție vreunui sondaj în această perioadă, remarcăm doar tendințele evidente: unii vor să influențeze/forțeze ajungerea la o finală prezidențială Ciolacu – Simion, alții rămân fideli variantei ”clasice”: Ciolacu – Ciucă. Ultima variantă fiind însă în continuare oloagă din moment ce nu pare să-și poată aduce și ”piciorul drept” în finală…
Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.