PSD pune de un dumping la prezidențiale

Asta da strategie bombă! PSD bagă trei candidați în cursa pentru Cotroceni, unul oficial și doi sub acoperire. Oficialul (care nu știe cum să scape de onoare!) este Marcel Ciolacu iar ”acoperiții” sunt Mircea Geoană și Ana Birchell. Trei Doamne și toți trei.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Vrem nu vrem, vorbim tot despre telenovela prezidențialelor din acest an. Nu epopee, lipsesc politicieni-actori cu vână, chiar dacă la start se aliniază, după cât se pare, trei politiciene bărbate: Ana Birchell, Elena Lasconi și Diana Șoșoacă. Ținând cont de noile reguli, nu ne permitem să le spunem femei. Politicienii care bat din pinteni la startul alegerilor sunt George Simion, Cozmin Gușă (singurii care și-au anunțat cu subiect și predicat candidatura), Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și împinsul de la spate Marcel Ciolacu. Nu-i numim bărbați din același total respect pentru noile reguli referitoare la gen. Odată înșirate numele, să luăm bucată cu bucată candidații de sorginte pesedistă.     

Deși trandafirii PSD sunt roșii, situația lui Ciolacu riscă să se albăstrească. Albastră a fost și culoarea PSD-ului când era condus de Geoană…

Marcel Ciolacu este liderul celui mai mare partid. Partid mare, eșecuri mari la toate prezidențialele organizate după anul 2000. Indiferent cât de bine îi merge PSD-ului în primul tur, odată ajuns în finală se activează memoria colectivă anti-pesedistă (bine hrănită de ”revoluția” din decembrie ’89, de Piața Universității, de mineriade etc) iar social-democrații și-o iau în freză și ajung la Cotroceni doar cu invitație pentru alți cinci ani. Ciolacu știe toate acestea, nu vrea să candideze dar nici nu poate (sau nu încă) să evite brânciul dat de ”amicii” săi din partid. Amici care visează cu ochii deschiși, în frunte cu Sorin Grindeanu, la un PSD post-Ciolacu.

Mircea Geoană, fost președinte al PSD. Are fason de politician, dar ”amintirile dor” în cazul lui. Și asta pentru că Geoană este posesor al unui trecut cu suișuri și coborâșuri discutabile, cu acțiuni greu de explicat/justificat, cu momente jenante care nu s-au șters din memoria colectivă. În plus, deși este ștampilat ”PSD” pe vecie, Geoană crede cu tărie că prestația sa la conducerea NATO din ultimii ani e un burete care a șters vechea și solida sa apartenență politică și în consecință ține cu dinții de noul său rol de ”independent”. Drept este că aerul occidental îl face pe Geoană ”prizabil” și pentru o parte din votanții așa-ziși de dreapta, dar chiar și așa calculele interne nu dau bine. Rezultatul nu este suficient pentru a-i deschide poarta Cotroceniului fără o puternică susținere externă, ca să o spunem pe a dreaptă.

Amintirile o dor și pe Ana Birchall

Brusca revenire pe scena politică activă a Anei Birchall (pesedistă și ea și foarte apropiată de Mircea Geoană în trecut) în mod cert i-a surprins neplăcut și pe Geoană și pe Ciolacu. Motivul: Birchall a anunțat că va candida (tot sub mantia independenței!) la prezidențialele din toamnă și chiar dacă este de așteptat să nu ia foarte multe voturi, candidatura ei va fragmenta și mai tare cota electorală a stângii. În plus, foarte posibil este ca Birchall să se bage în joc animată de gândul de a-i plăti niște polițe lui Geoană. Cu Ciolacu nu are un trecut comun, dar gândul nu-l liniștește cu nimic pe acesta atunci când își calculează voturile și șansele ciuntite și de Birchall în cursa pentru Cotroceni.

Ciolacu, ori la bal, ori la spital

Cert este că inflația de candidați de pe partea stângă complică și mai rău o ecuație electorală deja foarte dificilă pentru Marcel Ciolacu și pesediștii săi. Și asta chiar dacă PSD are o solidă poziție în prezent iar adversarul său de dotă, PNL, nu are de această dată nici măcar o sămânță de prezidențiabil real. Chiar și în aceste condiții, e greu de crezut însă că s-ar putea găsi cineva, cu experiență și minte politică, capabil să parieze pe PSD în cursa pentru Cotroceni. În plus, Ciolacu știe fără doar și poate că foarte important în politică este să poți gestiona cât mai bine pentru tine un eșec. Trebușoară complicată foarte din moment ce atâția contracandidați crescuți în propria ogradă politică, dar care între timp au sărit pârleazul, fac acum tot ce pot să muște și ei din tortul electoral pesedist. Și cu cât vor mușca ei mai mult, situația candidatului PSD va fi tot mai rea. Realitate de care Ciolacu este de asemenea pe deplin conștient. Ce să zicem, parafrazăm și noi o zicere cunoscută; a scăpat de dracul de Firea și a dat de ta-su! Ba și de soră-sa!

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.