PSD: Ciucă al vostru minte!

Pesediștii lui Ciolacu aruncă în aer tot eșafodajul construit de liberali pentru a-și justifica public cererea de mutare a alegerilor prezidențiale din septembrie până în buza iernii.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Toate declarațiile referitoare la respectarea Constituției și a voinței românilor, combinate cu afirmațiile legate de reducerea înțelegerii parafate în martie la un simplu acord verbal convenit între liderii Ciolacu și Ciucă, s-au spulberat ieri, odată cu postarea de către Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook, a unui document care atestă negru pe alb că datele de organizare a acrutinului prezidențial pe 15 și pe 29 septembrie au fost aprobate, de bună voie și statutar, de către conducerea PNL, pe 16 martie 2024.

”Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal, în conformitate cu atribuțiile sale prevăzute de Statutul PNL, decide:

Articol unic:

Se aprobă calendarul alegerilor ce vor avea loc în anul 2024, după cum urmează:

    – 9 iunie – alegerile europarlamentare și alegerile locale

    – 15 septembrie – primul tur al alegerilor prezidențiale

    – 29 septembrie – al doilea tur al alegerilor prezidențiale

    – 8 decembrie – alegerile parlamentare”

Document semnat de ”Președintele PNL Nicolae Ionel Ciucă, Secretar general PNL Lucian Nicolae Bode” la sediul din Aleeea Modrogan nr. 1, după cum se menționează de asemenea, negru pe alb, pe actul făcut public de Sorin Grindeanu.

Drept este și că Sorin Grindeanu a decis să le închidă mufa liberalilor după ce aceștia, prin vocea întâi-stătătorului lor Nicolae Ciucă, au bătut câmpii pe tema necesității (re)stabilirii datei alegerilor prezidențiale în raport cu ”prevederile legale și termenele legale” și asta în urma unor discuții purtate ”pe bază de principii, pe bază de reguli, nu pentru a face în așa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD”. Dacă e să credem ce spune Ciucă astăzi, rezultă că același Ciucă, acompaniat de adjunctul său liberal Lucică Bode, au votat și semnat la nivelul conducerii PNL un document care încalcă prevederile legale, principiile și regulile invocate acum de către aceiași liberali. Până șed și cugetă liberalii cum anume să iasă din impas, să depășim ipocrizia politică și să facem un rezumat pe șleau.

Liberalii de azi n-au fason de un ”gentlemen agreement”

În martie, PNL stătea foarte prost în sondaje, AUR îi sufla în ceafă (sau chiar în frunte după unele măsurători) iar liberalii priveau cu groază la toate alegerile din acest an. Pentru a nu se feșteli de tot drapelul PNL-ului, s-au dus cu căciula-n mână la PSD, unde s-au milogit să se comaseze localele cu europarlamentarele și să se accepte candidaturi comune la europarlamentare și pe unde se poate în cazul alegerilor locale. Impulsionat de Iohannis să țină sus steagul ”stabilității”, implicit al coaliției PSD-PNL și dornic să coabiteze tot cu Nicolae Ciucă în continuare (mult mai de încredere în comparație cu restul liderilor PNL), Marcel Ciolacu și-a făcut pomană cu peneliștii ajunși la ananghie. Generozitate pentru care nu a fost și nici nu va fi iertat de pesediștii săi. Luați la remorcă de PSD, liberalii au sărit peste pârleazul europarlamentarelor și localelor mai sus decât au îndrăznit să spere. Când s-au văzut cu sacii în căruță, s-au umflat în pene. Și-au făcut noi calcule și, după, s-au zbârlit la pesediști încercând să obțină de la aceștia remutarea prezidențialelor la loc în noiembrie/decembrie. Cerință de care țin acum ca gaia-mațu, în folosul lui Ciucă, în folosul lui Iohannis, în folosul lor. Ce contează este că și-au gestionat extrem de prost demersul, dovadă că le-au permis pesediștilor să-i dea de gol. Documentul postat de Grindeanu îi acoperă pe peneliști de penibil și îi ștampilează public drept politiceni neserioși și mincinoși. Și asta cu acte-n regulă! Ghinion.    

Ieșirea PNL de la guvernare, bluff sau prostie sadea?

Tras linie și adunat, constatăm că duelul pesedisto-liberal s-a încins taman cu o zi înainte de întâlnirea programată să aibă loc astăzi la nivelul conducerii Coaliției. Zi în care se știe și că Ciolacu așteaptă să vadă depusă, pe masa Executivului, Hotărârea de Guvern prin care se stabilește data alegerilor prezidențiale. HG care, conform legii, trebuie redactată de către ministrul de Interne, penelistul Cătălin Predoiu. Context în care unii pariază pe demiterea lui Predoiu, în caz de nesupunere, iar alții văd deja PNL-ul ieșind val-vârtej de la guvernare. Joacă PNL-ul într-adevăr la rupere? Greu de crezut, oricât de multe prostii au adunat liberalii la răbojul lor în ultimii zece ani. Și asta nu numai pentru că niciun câine nu pleacă de bunăvoie de la măcelărie, ci și pentru că românii au sancționat până acum (la vot, singurul loc unde pot fi loviți cu adevărat politicienii) partidele care au rupt alianțele/coalițiile guvernamentale. PNL este deja Stan Pățitul în domeniu – s-a întâmplat după ieșirea sa din USL. USR-ul a luat-o și el pe coajă după ce a forțat nota în Guvernul Cîțu. Dacă PNL vrea să facă un ”repetir”, e liber. Asta însă doar dacă are și acceptul lui Iohannis în acest sens. Un Iohannis care, chiar dacă s-a trezit cu planurile lui roz-bombon năruite, implicit cu influența redusă, mai are suficientă putere cât să facă pace-pace între cele două ”dobitoace” politice pe care le-a păpușat cum a vrut până acum. Cine va interveni, care interese se vor impune, are sau nu Coaliția PSD-PNL libertatea de a se sparge? Iată întrebări la care trebuie să aflăm răspunsuri până pe 2 iulie. Ultima zi în care poate fi adoptată HG care stabilește data scrutinului în cazul în care prezidențialele vor avea totuși loc în septembrie. Așa cum, reamintim, conducerea statutară a PNL a fost de acord (dovadă semnăturile olografe ale lui Ciucă și Bode) în luna martie a acestui an. 

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.