Prezidențialele din acest an, gaura neagră a politicii dâmbovițene

După consultarea ultimelor două formațiuni, REPER și Forța Dreptei, premierul Ciolacu a anunțat poporul că data alegerilor va fi stabilită mâine, de soborul guvernamental PSD-PNL.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Odată jucată comedia consultărilor, Marcel Ciolacu s-a întors la amărâta lui viață din coaliția PSD-PNL. Una în care PNL s-a pus pe picioarele dindărăt și refuză să mai onoreze înțelegerile parafate în primăvară cu PSD. Ca urmare, Ciolacu este obligat să accepte mutarea scrutinului prezidențial la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii, chiar dacă este liderul celui mai mare partid iar acest partid va fi dezavantajat, la vot, de această decalare a alegerilor. Drept este că destinul PSD-ului nu are pe agendă și câștigarea Cotroceniului de către social-democrați, dar chiar și așa pesediștii nu-l vor ierta pe Ciolacu după ce liberalii i-au călcat pe cap. Dar să trecem peste pregătirile ritualice deja inițiate de pesediști pentru sacrificarea lui Ciolacu și să vedem cum se vor derula lucrurile după ziua de joi – zi în care vom afla în sfârșit data la care ne vom vota viitorul președinte. Aflăm când dar nu și pe cine și asta pentru că nici acum nu se știe cine va candida. În afară de George Simion (singurul lider cu vizibilitate publică serioasă și favorabilitate la vot mare), și-au anunțat participarea în cursa pentru Cotroceni doar prezidențiabili din liga mică – Diana Șoșoacă, Elena Lasconi, Ana Birchall, posibil și Ludovic Orban. Nu minimalizăm pe nimeni, este vorba de o raportare strictă la modul în care votează românii de peste 30 de ani și la regulile/practicile jocului politic – respectiv de faptul că niciun lider al unui partid de 5-6% (cazul SOS) sau 8-9% (cazul USR) nu a ajuns vreodată în turul II al prezidențialelor noastre. În plus, românii sunt suficient de misogini când este vorba despre susținerea unor politicieni de sex feminin, ca urmare șansele ca doamnele Șoșoacă sau Lasconi să ajungă în finala pentru Cotroceni sunt, în cel mai bun caz, reduse. Asta deși un sondaj de ultimă oră, realizat de INSCOP în perioada 19 – 27 iunie 2024, le poziționează foarte bine în topul notorietății pe cele două aspirante la tronul Cotroceniului.

Să revenim însă la grupa mare a politicii dâmbovițene. O grupă populată, ce-i drept, de oameni mult prea mici. Aici avem două oferte principale – candidatul PSD și candidatul PNL, fără să avem însă și identități reale și finale. Spunem finale din cauză că Nicolae Ciucă al PNL-ului a spus că va candida dacă partidul i-ar cere, dar până să i-o ceară oficial, acel partid este paralizat de frica ratării primului tur, nu a finalei, cu Ciucă prezidențiabil. În cazul PSD este și mai rău, acolo Ciolacu se agață de balustrade și de orice poate în timp de Stănescu & Comp. îi dau brânci spre startul prezidențialelor.

În timp ce pesediștii și liberalii se dau cu capetele de zid disperați că nu au prezidențiabili cât de cât acătării, cei din jur bagă bățul prin gardurile ambelor partide. Lansând de exemplu pe piață varianta ”coacerii” unui candidat comun PSD-PNL, asta după ce Ciolacu va pleca tai-tai într-un post de comisar european. Ipoteză asortată cu trei nume greu de asamblat în puzzle-ul pesedisto-liberal chiar și în perioada când piesele se țineau bine unele de altele: George Maior, Eduard Hellvig și Remus Pricopie. Asta ca să nu mai spunem că primii doi sunt legați la vedere de SRI iar al treilea (despre care gurile rele spun că este și el bine agățat pe sub masă de servicii) este un biet politician obscur de care afli ceva doar dacă îl cauți pe el anume.

Să lăsam însă SF-urile politice și să revenim la turma noastră prezidențială din acest an. Una în care ”oaia” cea mai bine cotată, conform sondajelor evident, ar fi Mircea Geoană. Un aspirant care freamătă de mult pe lângă linia de start către Cotroceni, dar nici el nu a afirmat, cu subiect și predicat, că va candida. Fapt care nu i-a împiedicat pe bunii săi ”amici” să înceapă deja să-i scoată scheletele din dulapuri. Va îngroșa Geoană obrazul și va candida cu tot trecutul în spate? Se va sinucide de bunăvoie Ciolacu acceptând să candideze în numele PSD? Va face PNL-ul un alt talmeș-balmeș cu USR și alte surceluțe de dreapta în schimbul unui candidat mai cu vână decât Ciucă și dacă da, cine va fi acesta? Iată un maldăr de întrebări la care trebuie să aflăm răspunsuri înainte de a afla și pe cine vom putea vota la data pe care o va screme, astăzi, Coaliția PSD-PNL.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.