PPE opintește la carul PNL, liberalii își văd de micile meschinării interne

Partidul Popular European se întrunește, cu mic cu mare, în București. Unde se ține Congresul PPE în acest an și, mai ales, se trag ultimele sfori înainte de alegerile europarlamentare. Un scrutin la care popularii și socialiștii europeni, speriați de asaltul extremiștilor/suveraniștilor/naționaliștilor, participă cu inima cât un purice.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
Nicolae Ciucă & Manfred Weber

Pe Ciucă plesnește pielea de mândrie

<<România devine inima Europei>>, a clamat fericit Nicolae Ciucă în momentul în care s-a văzut gazdă a 11 șefi de state și de guverne și a aproximativ 2000 de delegați din partea a peste 40 de țări – toate cele afiliate PPE. Altfel spus, este vorba despre crème de la crème europeană de rit popular, o constelație de boși și boase în fruntea căreia strălucesc pe malurile Dâmboviței, în următoarele două zile, Ursula von der Leyen (preşedinta Comisiei Europene), Roberta Metsola (preşedinta Parlamentului European), Manfred Weber (preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European).

În treacăt fie zis, Ursula von der Leyen nu va lumina degeaba din moment ce se știe deja că va fi votată drept candidat al PPE pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Până să vedem dacă asta o fi de bine sau o fi de rău, mai trebuie spus că și becul nostru de la Cotroceni speră într-o nouă strălucire, respectiv visează și el să primească firman pentru un post baban la nivelul UE. Instigați de Ciucă și Ciolacu, românii speră la rândul lor ca documentele finale adoptate la Congresul PPE să stipuleze, negru pe alb, data exactă la care România va fi primită cu adevărat și total, nu pe bucățele, în Schengen.

Până să vedem cine a sperat cu spor, cert este că popularii europeni au venit la București special ca să-și susțină mai debilul frate dâmbovițean – respectiv un PNL fragilizat serios de guvernările Orban și Cîțu și sufocat în prezent de dragostea frâșească a PSD. Pe scurt, PPE a venit să dea PNL-ului o gură de oxigen înainte de europarlamentare, popularii fiind în mod evident și ei direct interesați ca la Bruxelles să ajungă un număr cât mai mare de europarlamentari peneliști.

<<Buldogul>> Blaga rupe lesa pedelistă

Cu Congresul PPE fiind clare lucrurile, hai să vedem și ce se întâmplă pe meleagurile peneliste în timp ce fruncea partidului se dă în poze cu mahării europeni. Conform radio-șantului penelist, liberalii se ocupă cu ce știu ei mai bine: intrigi, bisericuțe  și ițe trase în interes propriu. Stare de spirit explicabilă ce-i drept din moment ce acum se compun listele parlamentare și se decid candidații la alegerile locale – ne referim evident la primari și șefi de Consilii Județene. Concret, se spune că nu numai vechii liberali se ciorovăiesc (conform datinei lor binecunoscute) ci că dihonia ar fi pătruns și în tabăra ex-pedelistă – una celebră exact pentru unitatea ei de monolit, o caracteristică esențială în obținerea trecutelor victorii. Acum, cunoscătorii spun de exemplu că pe Vasile Blaga (<<Buldogul>> care conducea armiile electorale pedeliste pe vremuri) l-ar fi părăsit spiritul de echipă și preferă să joace pe cont propriu. Motiv pentru care vechii săi colegi de arme nu ezită să-l acuze, pe la spate cel puțin, de <<trădarea partidului>>. Prin <<partid>> înțelegându-se în acest caz PDL și nu PNL! Ba se spune și că relațiile dintre Blaga și Boc plus Videanu (cei trei lideri care formau pe vremuri celebrul trio BBV pedelist – n.r.) s-au cam răcit sau chiar că sunt frapate de-a dreptul, mai ceva ca o șampanie pusă la rece. Povestitorii narează și că Blaga nu pare deranjat de nemulțumirea vechilor săi parteneri Boc și Videanu, ci își vede liniștit de viitor și interese, ba chiar că a virat-o cu amiciția spre Ilie Bolojan.

Fără Iohannis, Ciucă nu e <<al nostru>>

Coeziunea internă a PNL nu scârțâie însă doar din cauza colcăielilor din tabăra ex-pedelistă ci și pe motive de Iohannis și Ciucă. Nu este pentru nimeni un secret că Ciucă a fost impus în fruntea partidului de Iohannis, un Iohannis care își pierde însă influența și puterea cu fiecare lună care ne apropie de toamnă. Se știe de asemenea că Ciucă nu a reușit să-și facă o armată proprie în PNL, ci este nevoit să se mulțumească doar cu susținerea (atenție, parțială și asta) a primei linii din partid. Ca urmare, fiecare liberal mai răsărit se simte îndreptățit să viseze la tronul Brătienilor, iar situația dă naștere evident altor tensiuni și rivalități interne.

Privit cu rezervă (asta ca să ne exprimăm elegant) de propriul electorat după lunga serie de <<succesuri>> înregistrată de la eșuatul amantlâc cu USR încoace, PNL-ul nu stă deloc pe roze în acest an electoral, chiar dacă și-a luat trei trandafiri drept cârjă. Nu ar fi rău așadar ca liberalii să pună batista pe țambalul intern pentru două-trei zile și să profite cât pot de mult de lustrul dat vechiului lor costum de partid de descinderea Congresului PPE pe prispa dâmbovițeană. Să se certe între ei vor avea timp destul (și motive gârlă!) după alegeri.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.