PNL și PSD, la un pas să se detoneze singure pe scările Cotroceniului

După o săptămână de numărători scremute, BEC a anunțat în sfârșit rezultatele. Încă parțiale din punct de vedere oficial, dar definitive în fapt.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Conform acestora, la o prezență de aproximativ 50%, în cazul alegerii noilor primari PSD are 34.92%, PNL 29,73%, AUR 6.36 %, ADU 5.76 %, Alianța PSD PNL 5.36 %, UDMR 4.42 %7.

Prezentăm doar scorurile obținute de partide/formațiuni în cazul primarilor pentru că aceștia vor avea un rol esențial  în alegerile care urmează, cele prezidențiale și parlamentare. Și cum scrutinul prezidențial rămâne vedeta acestui an electoral, ne vom ocupa (din nou) de el.

Conform fotografiei de moment, PSD și PNL se tatonează reciproc cu ajutorul unor mici presiuni și șantaje ”de deschidere”. PSD spune că este gata să-l reșapeze pe Geoană pe post de undiță bună de agățat electoratul de dreapta mai naiv. PNL l-a îndesat pe Ciucă în costumul de prezidențiabil și jură că moare cu generalul lui de gât pe scările Cotroceniului. În plus, PNL dorește (re)mutarea prezidențialelor în prag de iarnă în timp ce PSD se jură că nu va modifica nici mort datele deja stabilite, în septembrie, pentru scrutinul prezidențial. Ca să completăm fotografia, menționăm și un recent sondaj efectuat de Sociopol între 11-15 iunie, conform căruia topul pentru Cotroceni arată la ora actuală astfel: Marcel Ciolacu – 31%, George Simion 17%, Mircea Geoană 15%, Nicolae Ciucă 13%. În plus, merită semnalată atacarea lui Mircea Geoană de către purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu. Acesta susține că Geoană joacă rol de ”virgină politică” și independentă chiar dacă este implicat până peste cap în istoria PSD-ului:    

”Am un gust amar să îl aud pe Geoană vorbind în stilul ăsta apocaliptic despre România, încadrându-se în șirul de virgine politice care brusc și-au dat seama că au ieșit acum de nicăieri și vorbesc pentru viitorul prosper al României. Domnul Geoană a fost ministru de Externe, a fost președintele partidului social democrat, ce independență visăm noi aici?”

Odată trecute în revistă principalele luări de poziții publice, hai să vedem ce nu au vrut să spună autorii și ce se ascunde de fapt în spatele declarațiilor și asumărilor oficiale.

Prima certitudine: Marcel Ciolacu NU vrea să candideze la șefia statului. Nu că nu și-ar dori postura, dar știe că șansele lui de câștig sunt minuscule, în schimb are sută la sută șanse să zboare din fruntea PSD în caz de eșec. Așa se explică de altfel și insistența cu care Paul Stănescu & Comp îl presează pe Ciolacu să-și confirme cât mai repede participarea la cursa pentru Cotroceni. Plus toate voltele la care apelează Ciolacu pentru a evita anunțul angajării sale publice în acest demers sinucigaș, evident. În context, reiese și că fluturatul numelui lui Geoană în urechile PNL-ului este doar un element de regie.

A doua certitudine: Nicolae Ciucă poate să se lipsească de președinția României, dar nu-l lasă Klaus Iohannis. Soldat ascultător, Ciucă va mărșălui pas cu pas spre Cotroceni până i se va anula ordinul primit. Dacă i se va anula. Drept este și că liberalii îl împing cu putere din spate, dar asta din pură prostie: și dacă ajunge președinte, ”Ciucă al lor” va fi tot al altora. Ambițiile iohannesciano-liberale explică și dorința PNL de a muta alegerile din septembrie în decembrie: dacă Iohannis pleacă la UE sau într-o înaltă funcție în altă organizație internațională, Constituția îl va propulsa automat pe Nicolae Ciucă (al doilea om în stat în calitatea sa de președinte al Senatului) în funcția de președinte interimar al României. Iar dacă va apuca să stea președinte interimar 2 – 3 luni, lui Ciucă îi vor crește șansele de a fi ales urmașul lui Iohannis.

A treia certitudine: ”to do list”-ul venit de afară obligă în continuare PSD și PNL să guverneze împreună, indiferent de complicarea relației dintre ele de alegerile prezidențiale din acest an. Adversari până în măduva oaselor prin definiție în cazul alegerii președintelui României, pesediștii și liberalii trebuie să se pupe-n bot la guvernare dacă nu vor să-și supere șefii din exterior. Ca urmare, este absolut de înțeles modul în care cele două partide se tatonează și încearcă să obțină cât de mult pot dintr-o afacere extrem de riscantă și pentru PSD și pentru PNL. Risc crescut peste măsură și din cauza cozii băgate de un Klaus Iohannis terbil de îngrijorat pentru viitorul său personal. Viitor pentru care actualul președinte este gata să sacrifice și să distrugă tot (lucru binecunoscut și de liberali și de pesediști) mai ales acum, când presa externă susține că Iohannis nu figurează pe lista scurtă a viitorilor lideri UE și destrămată este și varianta accederii lui la șefia NATO. Moment potrivit să evocăm din nou celebra zicere iohannesciană: ghinion!

A patra certitudine: PNL-ului i s-a spulberat speranța (nenutrită de toți liberalii, ce-i drept) de a face din nou bordei cu așa zisa dreaptă mioritică: USR, PMP, FD. Și mai rău este că scorul de cacao înregistrat de alianța celor trei partide pomenite exclude și posibilitatea PNL-ului de a încerca ”frăgezirea” cerbiciei PSD-ului prin fluturarea unei posibile alianțe de dreapta.

A cincea și ultima certitudine: dincolo de orice scheme, deal-uri, combinații și scenarii, rezultatele unor alegeri depind, în România cel puțin, de primari. Cu excepția marilor orașe, ei sunt cei care determină scorul. Impun oamenilor ce sau pe cine să voteze și îi aduc la urne. Scurt și la obiect. Iar rezultatele prezentate la început arată clar că PSD și PNL au obținut (împreună și separat) 70,01% din totalul primarilor noștri. Ceea ce înseamnă că aceste două partide pot pierde Cotroceniul doar dacă se șuntează reciproc, așa cum au făcut la Primăria Capitalei, de exemplu. Chiar dacă exemplul nu este foarte bun câtă vreme există suspiciuni rezonabile că ”nu s-a dorit” ca PMB să ajungă la PSD sau la PNL din multe și diverse motive, ideea este că apariția unor noi bâlbe (gen ”mergem cu un candidat comun”, ”ne-am răzgândit”, ”mergem cu un independent”, ”ne-am răzgândit din nou”, ”mergem separat dar împreună” etc) poate aduce în poll position pe oricine. Aviz amatorilor din timp. În plus, aceiași amatori să nu uite că timpul este, în acest caz, esențial.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.