Marea coaliție PSD – PNL se autodetonează

Superofertă PSD și PNL: nu mai dau un singur candidat pentru Primăria Capitalei, ci doi! Decizia aruncă practic în aer înțelegerile deja parafate de pesediști și liberali, o înțelegere mult dorită de Bruxelles.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
ciucasiciolacu

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a confirmat ieri seară: cele două partide au decis să participe pe cont propriu la alegerea viitorului primar al Capitalei. Tot el a susținut că Gabriela Firea are prima șansă pentru a fi desemnată candidatul PSD pentru PMB.

Bomba cade într-un PSD măcinat de războiul celor două roze, Firea și Ciolacu

Răsturnarea s-a produs în aceeași zi în care Firea amenința PSD-ul cu o candidatură independentă la PMB pe motiv că <<aproape 70%>> dintre bucureșteni se agață de poalele ei implorând-o să candideze: <<Vreau să vă spun că am realizat și cercetări sociologice cu mai multe case de sondare, dar merg foarte mult în București, în cartiere și oamenii îmi spun să candidez. Am luat decizia, să nu-i dezamăgesc pe cetățeni>>. La fel de adevărat este și că amenințarea lansată de Firea a venit într-un moment în care alianța forțată cu PNL (implicit pierderea unor locuri eligibile de primari și consilieri) i-au ridicat pe mulți pesediști contra lui Marcel Ciolacu consolidând totodată tabăra Firea-Pandele-Stănescu. O tabără cu care cochetează și Sorin Grindeanu, un alt pesedist care salivează la gândul preluării (ostile) a jilțului de președinte ocupat în prezent de Marcel Ciolacu – gând care o bântuie de multă vreme și pe Firea. Din câte se narează în culisele PSD, Ciolacu ar fi putut scăpa de Gabriela Firea dacă accepta trocul propus de aceasta nu de mult: să uite de Primăria Capitalei în schimbul primului loc pe lista europarlamentarilor PSD. Nu se știe dacă Ciolacu nu a vrut sau nu a putut, dar Firea a fost refuzată.  Iar dacă Ciolacu a renunțat la susținerea unui candidat comun cu PNL de frica lui Firea, asta înseamnă că fierberea din PSD este mult mai mare decât se știa până acum iar tabăra rebelilor a căpătat o reală consistență. Știut fiind însă că politicienii noștri reacționează în general la comenzi, nu este exclus și ca decizia anunțată ieri seară să fie schimbată și să ne trezim cu un alt candidat comun. Eventual vreun independent vopsit de această dată pentru a fi mai ușor de înghițit de electoratele ambelor partide.

Firea bate din călcâie prea repede

Să revenim însă la varianta candidaților separați din partea PSD și PNL pentru Primăria Capitalei. Primul care a sărit în sus de bucurie a fost fără îndoială Nicușor Dan, care are toate șansele să prindă un nou mandat într-o astfel de situație. La fel de tare s-a bucurat și Gabriela Firea, problema ei este că susținerea pe care și-o trâmbițează, respectiv povestea în care 60 – 70% dintre bucureșteni ar fi amorezați de ea, este doar o poveste. Mulți bucureșteni (mult mai mulți decât crede ea) sunt în realitate îngrețoșați la gândul revenirii ei în fruntea PMB, chiar dacă nici pe Nicușor Dan nu-l mai suportă. Mai mult, nu se știe ce s-ar întâmpla cu șansele Gabrielei Firea în cazul în care schelete gen azilurile groazei vor începe să bată din oase în timpul campaniei electorale. Iar dacă se înscrie în cursă fără ca Dan Voiculescu să stopeze candidatura lui Piedone, în mod cert doamna din Voluntari va prinde (în cel mai fericit caz!) locul trei, primele două fiindu-le rezervate lui Piedone și Nicușor Dan. Iar dacă tot l-am pomenit pe Piedone mai trebuie spus că, în cazul în care PSD și PNL merg cu candidați separați la Primăria Generală, de Dan Voiculescu va depinde scindarea stângii la vot. Concret, electoratul de dreapta a fost mereu spart, mai ales la București, prin metoda promovării mai multor candidați pe felia lui. Până acum, stânga a scăpat, dar e pe punctul de a gusta și ea din această prăjitură otrăvită în cazul în care vor vandida Firea și Piedone. Cum însă Piedone nu poate candida fără acceptul lui Voiculescu, rămâne să vedem dacă acesta nu va prefera să negocieze favoruri în plus de la PSD contra ținerii lui Piedone în afara cursei PMB.

Liberalii și pesediștii riscă să fie urecheați pentru spargerea frontului comun

Marea problemă a PSD și PNL este însă alta: schimbarea de macaz operată pe neașteptate pune sub semnul întrebării și marea înțelegere din toamnă. Respectiv scenariul conform căruia Marcel Ciolacu ajungea la Cotroceni și Nicolae Ciucă se întorcea la Palatul Victoria. Mai mult, în funcție de rezultatele de la alegerile locale, Ciolacu poate pierde șefia PSD-ului și în mod cert asta nu va fi pe placul Bruxelles-ului, care credea că lucrurile sunt deja betonate la București. În plus, dacă de exemplu Sorin Grindeanu (care de mult se încălzește la marginea terenului) ar fi cel care i-ar lua locul lui Ciolacu, sforile acestuia depășesc granițele continentului și ajung până pe malurile Potomacului, după cum bârfesc unii și alții. Caz în care de asemenea Bruxelles-ul nu are de ce să fie fericit. Deocamdată, ce se poate spune este că nu patriotismul și interesul general i-au făcut pe politicienii noștri să arunce în aer bunătate de strategie, ci orgoliile/ambițiile/interesele personale. Nu se știe dacă viitorul primar va fi de la PSD sau PNL (mai curând dimpotrivă), dar în mod cert vor primi niște bile negre de la scenariști. Să le poarte sănătoși.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.