Liberalii au înfrânt din nou!

Până să câștige ceva de pe urma comasării europarlamentarelor cu alegerile locale, liberalii au pierdut zeci primari care s-au grăbit să-și depună omagiile și adeziunile în pragul PSD imediat după ce au fost siguri că nu-și pierd funcțiile. „PNL riscă să piardă până la 20% din aleșii locali” se rățoie acum liberalii la Ciucă & Comp. Total tardiv, prostia se plătește.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
liderii liberali

Pauza s-a terminat, capul la fund

După ce au țopăit încântați (degeaba) timp de două zile la Congresul PPE și la poarta (închisă) a Schengen, liberalii s-au întors la hârjonelile lor obișnuite cu PSD. Concret, au luat-o de la capăt cu comasarea alegerilor – ultima <<broască râioasă>> înghițită de peneliști în speranța obținerii unor serioase avantaje electorale. În loc de avantajele visate, liberalii s-au trezit păgubiți de o grămadă de primari – situație care va duce în mod cert la pierderea unui număr serios de voturi. Dat fiind mariajul aproape oficializat dintre PNL și PSD, liberalii se pot consola cu ideea că voturile cu pricina rămân în familie din moment ce primarii lor pribegesc la PSD. Un cadou de nuntă făcut de PNL PSD-ului, ca să apunem așa.

Prostie cu repetiție

Inexplicabil este cum de au reușit liberalii să cadă pentru a doua oară în aceeași capcană a PSD. Concret, se împlinesc 10 ani de când PNL-ul prezent a dăruit PSD (același și ieri și azi) cu alți 443 de primari, mai exact 248 de la fostul PNL și 195 de la PDL. În 2014, premierul/liderul PSD Victor Ponta a dat o ordonanță de urgență care a permis aleșilor locali să migreze de la un partid la altul fără să-și piardă funcția. Au pierdut în schimb sute de primari, ca să nu mai vorbim și despre miile de consilieri județeni și locali care au sărit pârleazul în alte ogrăzi politice (în special la PSD), totalul de migratori ridicându-se atunci la 5089 de aleși locali. Operațiunea PSD s-a derulat pe fundalul urletelor și protestelor PNL și PDL, care au și mers cu jalba-n proțap la CCR. Curtea a declarat ordonanța neconstituțională, dar victoria a fost absolut inutilă din moment ce ordonanța apucase să-și producă efectele scontate de PSD.

Un scenariu identic se repetă astăzi, cu singura deosebire că actualul PNL (adică liberalii și pedeliștii de odinioară) opintesc chiar ei la întocmirea și aprobarea ordonanței care dă undă verde traseiștilor politici din administrația locală. Când ești păcălit o dată poți da vina pe ghinion. Când ți-o iei (în mod identic!) și a doua oară este prostie curată. Ca atare, comportamentul liberalilor ține ori de noaptea minții, ori de o necunoscută până acum înclinație spre masochism.

PNL bate din picioruș în fața lui Ciolacu

Ca să-și spele cât de cât fața în ochii celor care le bat obrazul amintindu-le de cruciada dusă ani de zile de PNL împotriva traseismului politic, liberalii se izmenesc și contestă perioada de 60 de zile lăsată la dispoziția primarilor care vor să schimbe partidul. Spun și că vor amenda în acest sens textul inițial al ordonanței (inițiată de ministrul liberal Cătălin Predoiu!).

<<Perioada va fi, conform articolului modificat, mult mai scurtă, opțiunea la depunerea candidaturii probabil va fi de 2-3 săptămâni. Dar nu poți să nu-l lași pe candidat să opteze pentru ce partid candidează (…) Cred eu că traseismul rămâne o problemă pe care partidele trebuie să o analizeze foarte serios. Dar traseismul nu este încurajat de lege, ci uneori de liderii partidelor politice>>, a încercat Alina Gorghiu, ieri, să împace și capra și varza. Care o fi diferența între 2 – 3 săptămâni și 60 de zile, când important este că primarii pot să țopăie nesancționați dintr-un partid în altul, Gorghiu nu a mai explicat.

Apărută după ce PSD și PNL bătuseră palma pe comasarea și pe efectele ei adverse, revolta liberalilor îl deranjează pe Marcel Ciolacu, mai ales că acesta trecuse deja la next level: identificarea și nominalizarea candidatului comun la Primăria Capitalei. Și cum liberalii amenințau că se vor opune unei ordonanțe care să permită migrarea primarilor la alte partide înainte de alegerile din iunie, ordonanța nu a mai intrat pe ordinea de zi a ședinței de guvern programate ieri și urmează să fie modificată. Conform unor informații pe surse, ordonanța de modificare a Codului Administrativ va permite aleșilor locali (primari, președinți de Consilii Județene, consilieri locali, municipali și locali) să-și depună candidaturi din partea altui partid decât cel pe lista căruia a fost ales în 2020 fără a-și piarde mandatul până la data depunerii jurământului de către edilii aleși la alegerile din 9 iunie anul curent. O formulă la fel de ipocrită (primarii vor face campanie tot sub steag străin, în numele noii lor formațiuni politice) dar care nu legiferează pe față traseismul politic. Tot conform surselor, deși premierul Ciolacu ar fi anunțat că adoptarea ordonanței de către Guvern a fost amânată până săptămâna viitoare, nu este exclus să fie convocată astăzi o ședință în acest scop. Dacă așa va fi, înseamnă că PSD și PNL reușesc să depăsească și acest nou scandal iar mariajul PNL-PSD și comasarea vor țopăi, scârțâind în continuare din toate încheieturile, spre startul alegerilor din 9 iunie.  

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri
Minune: Mutul Iohannis a căpătat glas! Nu și funcție…

Simona BĂDULESCU

Disperare în PNL: Ciucă bate pasul pe loc

Simona BĂDULESCU

Iohannis și-a scos moștenitorul în lume

Simona BĂDULESCU

Adevăr sau minciună: PSD și PNL, decapitate înainte de prezidențiale

Simona BĂDULESCU

Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.