Iohannis îi lasă pe liberali în aer și ține cu Ciolacu

Președintele pentru care peneliștii de rit nou își rup cămășile de pe ei încă din 2014 îi lasă din nou pe liberali cu fundul în baltă. În povestea legată de (re)mutarea datei prezidențialelor în prag de iarnă, de această dată.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Klaus Iohannis: ”În conformitate cu legislația în vigoare, alegerile prezidențiale pot avea loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie, atât. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie. Ceea ce contează este opinia românilor”.

Fraza subliniată arată fără drept de tăgadă că Iohannis ține partea PSD-ului în controversa legată de data scrutinului prezidențial. ”Este prea târziu pentru schimbarea legislației” nu poate fi altfel interpretată nici de un cârd întreg de politicieni și analiști politici. Aruncată pe piață cu doar câteva ore înaintea întâlnirii de ieri a liderilor coaliției guvernamentale, zicerea lui Iohannis pare a fi nu neapărat o indicație pentru liberalii care oricum nu suflă în nicio negociere fără ”to do list”-ul venit de la Cotroceni, ci un neașteptat gest de susținere a lui Marcel Ciolacu. Un Marcel Ciolacu înghesuit rău de un grup de colegi pe care presa îi numește mai nou ”pesediști extremiști”. Motiv pentru care se impune o radiografiere la zi a PSD.

Marcel Ciolacu, vânat în propriul partid

Ca în orice partid mare, în PSD există diverse grupuri/bisericuțe interesate să preia puterea internă și să facă jocurile în favoarea lor. Nu sunt la fel de gălăgioase ca cetele de pițigoi rebeli din PNL din cauza tiparului PCR-ist translatat, după 1989, în FSN și restul clonelor sale politice, PSD-ul fiind ultima etichetă sub care evoluează astăzi FSN. Motiv pentru care rebelii pesediști sunt și mult mai periculoși în comparație cu rebelii liberali. Și mai pe scurt, dacă liberalii nu pot să-l debarce, oricât ar vrea, pe Ciucă dacă Iohannis nu spune ”da”. Prin comparație, Ciolacu poate fi măturat la cea mai mică greșeală de pesediști. Până acum, Ciolacu a reușit să se descurce bine pe gheața subțire din propriul partid. A obținut un scor frumos la alegerile locale și europarlamentare, este premier, le-a dat câteva smetii peste bot liberalilor și, ocazional, chiar și lui Iohannis, a scăpat cu fața relativ curată din mocirloasa afacere a alegerilor pentru Primăria Generală, a obligat tabăra Firea-Pandele să facă niște pași înapoi, a menținut în echilibru relația lui cu Grindeanu. Plusuri care însă se vor evapora instantaneu în cazul în care Ciolacu este obligat să candideze pentru Președinție. Pentru că, indiferent ce se spune și de tot felul de calcule făcute, șansele lui Ciolacu de a ajunge președinte al României tind spre zero. Iar pentru a se asigura că așa vor sta lucrurile, (ne)prietenii lui Ciolacu s-au asigurat de această dată ca și stânga să aibă parte, în acest an, de o inflație de prezidențiabili, ”privilegiu” de care până acum avea parte doar dreapta mioritică. Ceea ce este și un argument în plus că știu băieții din PSD ce fac.

Oricât de deștepți și bine organizați sunt, băieții în cauză au o mare problemă: debarcarea pe repede-înainte a lui Marcel Ciolacu poate dăuna coaliției PSD-PNL. O coaliție nu impusă de Iohannis – un președinte semipensionat deja – ci de partenerii-stăpâni care decid direcția politicii românești de mai mulți ani. Deocamdată, pare că nucleul revoluționar din PSD s-a apropiat cam mult de linia roșie dincolo de care ”stabilitatea” României (a se citi menținerea coaliției guvernamentale PSD-PNL în funcțiune) se poate duce de râpă. Situație în care este de înțeles de ce Iohannis a ieșit pe piață cu un mesaj de susținere a poziției lui Marcel Ciolacu în problema menținerii datei prezidențialelor în septembrie. Așa cum a fost decis odată cu comasarea europarlamentarelor cu alegerile locale. Și asta pentru că pesediștii care îi vor cu orice preț capul lui Ciolacu îl presează pe acesta să-i repeadă pe liberali și să le respingă orice solicitare, doar-doar vor obliga PNL-ul să iasă de la guvernare. Motivul: odată destrămată coaliția, dispare și utilitatea lui Ciolacu în ochii liderilor externi și ca urmare acesta va ajunge la mâna partidului. Nu la mâna întregului partid, ci a unor filiale din Moldova (unde jupân este în continuare Dragoș Benea, deși este europarlamentar) și din zona Dolj-Oltenia, unde păstor este Paul Stănescu. Asta ca să fim exacți.

Luând în considerare toate datele, foarte posibil este ca liberalii să fie convinși să renunțe până la urmă la solicitarea de remutare a alegerilor în prag de iarnă. Și asta mai ales că argumentele nu sunt foarte serioase câtă vreme liberalii știau, atunci când au cerut comasarea alegerilor locale și europarlamentare la pachet cu stabilirea datei scrutinului prezidențial în luna septembrie, că în perioada respectivă începe noul an școlar, că august este luna concediilor la români și că o campanie electorală merge mai bine atunci când este ”frapată” la temperaturi de toamnă-iarnă. Sau altfel spus, iarna nu-i ca vara, așa cum bine a conchis pe vremuri fostul mentor a multora dintre liberalii de acum.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.