Iohannis i-a făcut, Iohannis i-a omorât!

Mariajul PSD-PNL a fost desfăcut, definitiv și fără drept la apel, de Klaus Iohannis – cel care a fost și părinte 1 și părinte 2 al cuplului Marcel-Nicu. Coaliția guvernamentală PSD-PNL mai supraviețuiește doar de frica Bruxelles-ului și Washington-ului, frică resimțită de întreaga triadă: Klaus, Nicu și Marcel.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Liberalii și-au amintit ce mari antipesediști sunt ei și au băgat dihonia în actuala coaliție guvernamentală după ce Klaus Iohannis a căzut între scaunele NATO și UE. După ce zece ani a jucat impecabil rolul de băiat bun și bun la toate, Iohannis s-a trezit că în politică nu se respectă toate ”gentlemen agreement”-urile. Ghinion. Din păcate, deși este departe de a fi vreo natură generoasă, Iohannis a decis să împartă ghinionul cu tovarășii săi de luptă, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, implicit cu întreaga clasă politică pe care a zăpăcit-o din nou obligându-i pe liberali să arunce în aer înțelegerile convenite cu PSD-ul pe tema calendarului alegerilor din 2024. La drept vorbind, românilor votanți le este perpendicular dacă sunt chemați la urne în septembrie, octombrie sau decembrie. În principiu, cei care vor vota o fac fie pentru că vor să susțină sau să doboare personaje deja simpatizate sau detestate, fie pentru că sunt scoși la vot (supravegheat) de structurile fiecărui partid. Prin urmare, nu au nevoie de un timp mai scurt sau mai lung de gândire, cumpănire și comparare a calităților condidaților înscriși în cursă. Cât privește evenimentele neașteptate născătoare de emoții puternice (de tipul așa numit ”lebădă neagră”), acestea pot fi orchestrate oricând, deci din nou nu se justifică agățarea de o lună anume. Drept este că legea și Constituția prevăd anumite termene și ferestre de timp pentru organizarea alegerilor de orice tip, dar PNL a fost deja de acord, sub semnătură, cu mutarea prezidențialelor din decembrie în septembrie. De ce atunci atâta zarvă și tevatură? Simplu, pentru că toate calculele făcute de Iohannis pentru el însuși au dat la final cu minus pentru actualul președinte. Așa s-a ajuns ca ”stabilitatea” pentru care toată România trebuia să fie gata să se sinucidă la un semn a devenit acum un simplu apendic al intereselor politice și personale ale mai marilor (mai micilor în forma corectă) care conduc în prezent țara.

Liberalii își bagă singuri bețe-n roți

Odată lămurită cauza, să vedem efectele. Primul vizează data scrutinului prezidențial, dată pe care marea coaliție PSD-PNL este incapabilă să o stabilească și să o anunțe. De aici și consultarea liderilor tuturor partidelor – acțiune inițiată, în premieră absolută, de prim-ministrul Ciolacu. Evenimentul debutează astăzi, la ora 10, la Guvern, iar ordinea stabilită este aceasta: Elena Lasconi – USR, George Simion – AUR, Kelemen Hunor – UDMR, Diana Șoșoacă – SOS, minoritățile naționale, PUSL. Deși nu este nominalizat în programul transmis de Guvern, Ludovic Orban (lider Forța Dreptei), pare că va fi și el consultat. Sigur este că liderii PNL nu sunt incluși în maratonul consultativ de astăzi și asta pentru că Ciolacu este deja la curent cu poziția liberalilor. Sau așa spune. Cel mai probabil, discuțiile vor fi urmate de tot felul de cocoșeli publice din partea mai tuturor reprezentanților politici, cu previzibila excepție a UDMR – formațiune politică mult prea serioasă pentru a se băga în actuala mocirlă construită de Iohannis, PNL și PSD. Notabil este că, în conformitate cu pozițiile deja exprimate public, AUR dorește și el prezidențiale în septembrie, iar asta înseamnă că PSD ar putea, cu un pic de efort, să lase de acum înainte PNL-ul în ofsaid în Parlament. Un PNL care, cu capul plin de scorul obținut la locale, crede (prost) că va rupe scorul la alegerile parlamentare. Asta în timp ce dau din colț în colț fără a reuși să găsească o cale de a-l băga pe Ciucă în turul II al prezidențialelor. Dar să nu-i deranjăm pe liberali de la socotelile lor și să trecem mai departe.

Iohannis își finalizează opera: este gata să scrie epitaful PNL-ului

Indiferent când, cert este că prezidențialele vor avea loc iar ambițiile și mașinațiile lui Iohannis nu au reușit de această dată decât să reducă șansele celor doi lideri ai PSD și PNL în cursa pentru Cotroceni. Renunțarea la varianta susținerii de către ambele partide a aceluiași candidat nu a făcut altceva decât să crească posibilitatea ca Mircea Geoană să-i ia locul lui Iohannis, iar Geoană este singurul candidat care se poate ”servi” din voturile celor două mari bazine electorale. așa numite de stânga și de dreapta. De fapt, este mai mult vorba despre votanți pro sau anti PSD, dar să trecem peste. O idee despre cum arată fotografia la zi ne-a dat un sondaj efectuat de Sociopol, conform căruia 44% dintre respondenți ar vota un candidat pro PSD, 27% un candidat susținut de suveraniști și 25% optează pentru un candidat anti PSD. Interesant este că respondenții au decis după ce li s-au oferit și posibile opțiuni la fiecare categorie în parte, respectiv Ciolacu și Geoană în grupa pro PSD, Simion și Șoșoacă pentru suveraniști, iar Ciucă, Lasconi și Cristian Diaconescu au format oferta pentru anti PSD-iști. Chestionați pe partide, 17% dintre respondenți au spus că preferă un candidat independent (un atu în plus pentru Geoană), 35% că votează PSD, 12% PNL (au!), 8% AUR și 1% USR. Analizate de oameni care se pricep la campanii electorale și la proiecția posibilelor rezultate, cifrele ar trebui să le dea fiori reci marilor pricepuți în politică din PNL și PSD (ordinea nu este întâmplătoare). Cum însă partidele sunt conduse în ultimii ani de capete nu lucide ci doar umflate, cel mai probabil este ca dușurile reci să funcționeze în PSD și PNL doar la vederea rezultatelor. De la alegerile prezidențiale în cazul amândorura și cu un plus de jet rece pentru PNL în cazul alegerilor parlamentare. Un mare semn de întrebare planează însă asupra lui Klaus Iohannis, care vrea – nu vrea va fi evacuat de la Cotroceni. Cum nu mai are aproape nimic de ce să se agațe (se mai suflă timid, pe ici pe colo, de o mică șansă de a căpăta ”ceva” la ONU), nu ar fi exclus ca acesta să forțeze ușile PNL-ului în ideea reîntoarcerii sale în fruntea partidului pe care de fapt l-a distrus pas cu pas în ultimul deceniu. Calitatea slabă a actualei echipe de conducere a PNL lasă loc pentru o astfel de variantă, chiar dacă ea este echivalentă cu scrierea unui epitaf pentru unicul partid cu istorie seculară din Europa. Atenție însă, nu ar fi vorba de ghinion, ci doar de prostie pură.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.