Iohannis, batistă pusă pe țambalul Coaliției

Klaus Iohannis a anunțat netam-nesam că și-a depus candidatura pentru șefia NATO. Vestea a captat imediat atenția presei băștinașe, diminuând astfel presiunea mediatică pusă pe coaliția PSD-PNL pe tema candidatului la Primăria Generală.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
iohannis

<<Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României, cu toată responsabilitatea>>, a declarat șeful statului. într-o declarație de presă televizată. Surprinzător este că apariția televizată a avut loc la puține ore după ce tot Iohannis a apărut în viu, alături de președintele din Muntenegru Jakov Milatovic, într-o conferință de presă ținută la Cotroceni. Ieșirea lui Iohannis de două ori la rampă în aceeași zi este o minune mai mare decât cea de la Maglavit, prin urmare se pune întrebarea ce anume l-a făcut pe Klaus Iohannis să-și strice rutina și feng-shui-ul pentru a le grăi românilor de două ori în aceeași zi.

A ieșit din muțenie ca să ajute coaliția PSD-PNL

Anunțul lui Iohannis a picat în plină efervescență televizată legată de nefuncționalitatea combinației PSD și PNL – o coaliție încapabilă să decidă persoana candidatului la Primăria Capitalei. În plus, anunțarea intrării în cursa pentru șefia NATO nu este intra uzanțe, ba chiar este o premieră în domeniu. Mai mult, este vorba despre o premieră instituită de un politician mut prin definiție și care nu s-a ostenit niciodată să-și facă publice intențiile în urechile poporului său. În consecință, se poate ușor specula că Iohannis a aruncat bomba propriei candidaturi ca să lase loc de respiro celor două partide care joacă în siajul său și al Bruxelles-ului. Prezentată sec, situația stă de fapt așa: România s-a angajat, prin vocea lui Klaus Iohannis, să livreze conducerii UE stabilitate și predictibilitate politice (respectiv o țară fără crize politice și fără partide extremiste la putere), proiect în care Iohannis este secundat de PSD și PNL. Două partide despre care, conform informațiilor neoficiale dar avizate, și-au creionat agenda alegerilor odată cu deciderea comasării, respectiv și și-au  împărțit funcțiile: Primăria Capitalei și viitorul premier ajung la PNL iar PSD ia Președinția României și funcția de comisar european al României. Deși PSD și PNL sunt obligate să guverneze împreună, conducerile celor două partide s-au împiedicat în problema candidaturii comune la PMB – singura soluție prin care PNL ar putea să-și pună primar la București. Impasul în care a ajuns coaliție este extrem de periculos pentru toată construcția deja binecuvântată și de Bruxelles. Fără Primăria Capitalei, înțelegerea PSD – PNL se poate duce de râpă iar negocierile trebuie reluate de la capăt, cine știe cu ce rezultat. Prin urmare, se poate bănui că intempestiva ieșire a lui Iohannis are ca scop tragerea PSD și PNL mai în umbră și câștigarea timpului necesar depășirii impasului fără ca partidele în cauză, tocate de presă, să piardă prea multe puncte electorale. Chiar dacă Iohannis reușește să le câștige timp, soluția care să-i mulțumească și pe pesediști și pe liberali este greu de întrevăzut.

Oferta PNL – zero barat

După 10 ani de stat la umbra lui Iohannis, liberalii nu mai găsesc în rândurile lor niciun candidat viabil. Plecarea lui Crin Antonescu și eliminarea lui Ludovic Orban i-au lăsat pe peneliști în fundul gol în ceea ce privește politicieni cu notorietate și pedigri liberal. Fără candidat cu vână și cu Nicușor Dan rival la voturile dreptei, PNL nu are nici cea mai mică șansă să-i revendice Primăria Capitalei fără ajutorul PSD (variantă nesigură și ea, fie vorba între noi).

Cuplul Firea – Pandele îl strânge pe Ciolacu în chingi

Și mai mare este însă necazul la PSD, unde Marcel Ciolacu este presat din toate puterile de Gabriela Firea și soțul acesteia, Florentin Pandele. La radio-șanțul pesedist se vorbește chiar despre o tensionată discuție, purtată în week-end, în timpul căreia Pandele l-ar fi amenințat pe Ciolacu cu <<luarea gâtului>> dacă nu-i pune nevasta candidat la Primărie. Problema reală nu o reprezintă însă isteriile lui Pandele, ci sprijinul de care se bucură tabăra Firea în partid, unul suficient de serios încât să-l facă pe Ciolacu să se gândească de două ori înainte de a decide susținerea unui candidat liberal, conform înțelegerii cu PNL și Iohannis. Mai mult, același Marcel Ciolacu este bine fezandat și de Dan Voiculescu – șeful de facto al lui Cristian Popescu Piedone (cel mai bine cotat candidat la localele bucureștene din acest an și personajul care a stricat și jocul coaliției și jocul Gabrielei Firea). Cu asul Piedone în mânecă, Voiculescu cere locuri peste locuri pe listele electorale ale PSD și asta după ce, așa cum narează alte voci, cu vreo două săptămâni în urmă a încercat figura și la PNL dar a fost refuzat.

Cum se vor sfârși toate acestea nimeni nu știe. O posibilă variantă pentru Ciolacu ar fi să o lase pe Firea să candideze, dar dublată pe stânga de Piedone. O situație în care doamna va pierde în mod cert și astfel scapă de beleaua internă Ciolacu. Rămâne însă pe cap cu un PNL furibund și cu înțelegerile deja parafate cu liberalii și Iohannis neonorate. În plus, poate pierde punctele câștigate în ultimii doi-trei ani la Bruxelles. Cert este un lucru: dacă PSD și PNL nu reușesc să găsească o cale de rezolvare a situației, de toate înțelegerile se alege praful. Liberalii spun <<PA>> Primăriei Capitalei iar Ciolacu își ia adio de la Cotroceni. Desigur, mai există și varianta ca, PNL și PSD fiind evident depășite, în ecuație să intervină niscaiva <<lebede negre>> capabile să schimbe intențiile unor lideri, păpușari și candidați.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.