Insurgenții din PSD și PNL înveninează relația Ciolacu – Ciucă

PSD și PNL pot gestiona în favoarea lor ultimele două runde de alegeri din acest an, prezidențialele și parlamentarele, doar dacă mențin coaliția în funcțiune. Din interese personale/orgolii/prostie, insurgenții din PSD și PNL opintesc la distrugerea ei.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Nu milităm pentru menținerea alianței dintre PSD și PNL și nici nu ne tulbură somnul viitorul celor două partide, la comun sau separat. Constatăm doar că personajele care formează clasa noastră politică nu au reușit în peste trei decenii să depășească limitele politicii de trib. Situație în care este și de mirare cum au reușit PSD și PNL să se mențină în categoria partidelor mari/medii din această țară. Alegerile care au avut loc pe 9 iunie au arătat că, așa indigestă cum este din punct de vedere ideologic și nu numai, combinația PSD-PNL este agreată de cea mai mare parte a românilor prezenți la urne. E greu de înțeles de ce, dar asta este realitatea și asta mai înseamnă că PSD și PNL reușesc, împreună, să domine fără mari probleme scena politică internă. În mod logic, apare întrebarea de ce atunci, din interiorul ambelor partide, se bate monedă din ce în ce mai insistent pe necesitatea ruperii coaliției PSD-PNL – o soluție politică greșită pentru ambele formațiuni. Răspunsul simplu trimite totul la lupta pentru Cotroceni. Răspunsul corect trebuie căutat în măruntaiele ambelor partide, acolo unde grupările insurgente care vor capetele lui Ciolacu și Ciucă, plus baronașii locali din ambele partide care țin cu dinții de puterea lor locală, opintesc să distrugă coaliția PSD-PNL sabotând relația bună dintre Ciolacu și Ciucă.

În primăvară, PSD și PNL conveniseră să meargă împreună la toate alegerile, inclusiv să susțină un candidat comun la prezidențiale, A urmat eșecul ”di grande” a susținerii candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la PMB. Un eșec care putea fi programat cu bătaie spre prezidențiale. În context merită semnalată și opoziția înverșunată a unor filiale din ambele partide la indicația primită de la centru: PSD și PNL să susțină candidați cumuni. Așa se și explică de ce a existat nebunia candidaturilor PSD/PNL ba comune, ba separate chiar și în aceleași localități sau județe. În plus, grupurile interne rivale din PSD și PNL s-au șuntat reciproc fără să țină cont de daunele aduse scorului general al partidului din care fac parte. Dăm un singur exemplu, din PNL: conducerea en titre s-a asigurat că-i limitează la Primăria Clujului ambițiile lui Emil Boc având grijă ca acesta să ia un scor mult mai mic decât cel prevăzut în toate sondajele și analizele – respectiv peste 60%. Rezultatul: Boc a câștigat cu 42,5% iar echipa din jurul lui Ciucă răsuflă ușurată. O echipă care visează să capete mult mai multă putere prin instalarea lui Ciucă la Cotroceni. Scenariu în care aceiași liberali visează să ia tot ei și funcția de premier. În oglindă, pesediștii vor la rândul lor să înhațe ei tot potul, format din cele două funcții: președinte și premier. Și chiar dacă știu că varianta aceasta e cam SF, mai știu și că pot scăpa în mod cert de Ciolacu dacă acesta candidează la prezidențiale. Situație în care Ciolacu ori ajunge la Cotroceni, ori ajunge simplu muritor pesedist, deci dispare din fruntea PSD-ului în orice variantă. Acesta este și motivul pentru care anumiți pesediști îi dau brânci lui Ciolacu pe scara candidaturii.

Peste umărul fraierilor din PSD și PNL rânjește acum AUR

Dornici să scape de actualii lideri și de corsetul unei alianțe impuse, insurgenții din ambele partide amplifică neînțelegerile inerente în orice coaliție politică și otrăvesc cu bună știință relația dintre Ciolacu și Ciucă. Prin presiuni interne și prin intervenții și poziții publice intransigente/agresive la adresa partenerilor din celălalt partid, de exemplu. Concentrați pe luptele lor interne și pe șuntarea coaliției, pesediștii și liberalii au scăpat sau nu au observat că scena noastră politică s-a schimbat. Mai exact, odată cu accederea în Parlamentul European, AUR a schimbat radical foaia și a devenit, peste noapte, un partid frecventabil. Asta după ce George Simion a trecut cu partid cu tot în tabăra susținătorilor Ucrainei semnând un document în acest sens. Totul pentru ca AUR să fie acceptat în grupul europarlamentar ECR (European Conservatives and Reformists Group, în traducere Grupul Conservatorilor și Reformiștilor europeni). Documentul semnat de Simion prevede explicit condamnarea agresivității acțiunilor rusești împotriva Ucrainei, violării teritoriului Ucrainei, încălcării suveranității Ucrainei. În plus, prin semnătura lui Simion, AUR se declară solidar cu poporul ucrainian și susținător al tuturor măsurilor menite să asigure libertatea și suveranitatea poporului vecin prin aplicarea și respectare normelor și standardelor legislației internaționale. Mențiunile documentului sunt la 180 de grade față de declarațiile și pozițiile adoptate până acum de AUR și de Simion, ceea ce confirmă o dată-n plus ipocrizia politicienilor, dar totodată spală AUR-ul care poate sta acum, curat și uscat, pe canapeaua UE. Iar asta înseamnă că AUR este inclus de acum înainte și în scenariile scrise de ”partenerii” noștri externi pentru politica dâmbovițeană – amănunt care pare să le fi scăpat și pesediștilor și liberalilor în proiectarea viitorului. fie el mai apropiat (alegerile prezidențiale) sau mai depărtat (formarea viitoarei majorități parlamentare și a următorului Guvern). USR e pa, dar AUR e colea. Cam asta ar trebui să domine căpșoarele pline de vid politic din PSD și PNL atunci când se vor încăiera din nou, începând de azi, pe data scrutinului prezidențial. Și ca să ne facem o ultimă pomană cu PSD și PNL (mai ales cu PNL!), le spunem că și mentorul Iohannis e cam pa. Puiul NATO a zburat cu ața. Scaunul de înalt/special comisar UE se clatină și nu se știe unde va cădea, coaliția din țară stă să se autodetoneze și nici măcar nu poate fi sigur că liberalii îl vor face șef. Cine nu crede să studieze anterioarele și celebrele exemple Ion Iliescu și Traian Băsescu – doi politicieni grei care s-au trezit cu ușile fostelor lor partide trântite în nas după părăsirea Cotroceniului. În plus, dacă Iohannis s-a mutat la Cotroceni cu ”ghinionul” în gură, nu este exclus să se întoarcă pe stradă tot așa.   

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.