Geoană își aruncă buzduganul în poarta Cotroceniului

Candidat sub acoperire până acum, Mircea Geoană a renunțat, ieri, la plasa NATO, deci este gata să-și asume deschis participarea la turnirul Cotroceniului.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Mircea Geoană și-a înaintat oficial demisia din funcția de secretar adjunct al NATO, demisie care intră în vigoare din data de 10 septembrie. Respectiv, aceeași dată avansată de surse pentru momentul oficializării candidaturii prezidențiale a lui Mircea Geoană. Dezlipirea lui Geoană de NATO și iminenta sa intrare în cursa pentru Cotroceni au fost imediat „salutate” de contracandidații Marcel Ciolacu și George Simion, care au criticat la unison „ipocrizia” de care dă dovadă Geoană.

Marcel Ciolacu: „Nu o înțeleg pe aia cu independent. O să mă duc la partid să le spun «Știți, nu mai vreau să fiu președinte la voi la partid, știți, sunt independent, de mâine». Eu sunt independent. Asta e în zona de ipocrizie. Păi ce, ai fost independent? Că toată viața ta ai fost președinte la PSD, ai fost pus în funcții de PSD, ai candidat din partea PSD-ului. Cum ești independent? Ți-ai făcut partid, ai candidat cu partidul tău, ai încercat acum să aduni toți care nu-și mai găsesc loc pe alte liste, în toate partidele. Sunt independent așa, generic, așa îmi place mie, așa mi-a dat mie sondajele de opinie, în discuțiile cu consultanții, că e bine să mă dau independent.”

George Simion: „Domnul Geoană nu era acel independent venit pe cal alb? Domnul Geoană e fostul președinte PSD, nu? O să-l înving pe Mircea Geoană în turul întâi al alegerilor prezidențiale (…) Nu am vorbit și nici nu mă interesează proiectul politic al lui Mircea Geoană. Dacă își imaginează că e un fel de Macron și vine pe un cal alb să ne salveze – că am văzut că a luat oameni și de la USR și de la UDMR și de la PSD – nu cred că asta este soluția pentru România.”

Cine candidează cu adevărat și cine face figurație

Intrarea lui Geoană în cursa prezidențială completează, în sfârșit, ecuația electorală cotroceniană din acest an. Conform candidaturilor anunțate și raportat la putirința formațiunilor politice susținătoare, pe singurul loc aflat la bătaie pentru turul II (candidatul PSD, în acest caz Marcel Ciolacu, are locul rezervat) se vor bate Nicolae Ciucă, George Simion și Mircea Geoană. Restul – Elena Lasconi, Diana Șoșoacă, Cristian Terheș, Cristian Diaconescu, Kelemen Hunor – fie își respectă fișa postului de președinte de partid, fie fac figurație, fie au rolul unor „pietre de moară” agățate de picioarele altor candidați. Exemplu: George Simion este placat de Șoșoacă și de Terheș – personaje care doar printr-o adevărată minune s-ar putea califica pentru turul II, dar pot, în schimb, prin fragmentarea electoratului suveranist, să-l împiedice pe liderul AUR să ajungă în finală. De asemenea, candidatura Elenei Lasconi va ciobi din voturile liberalului Ciucă, și asta din cauza falsei identități de dreapta cu care USR – partid clar de stânga – a reușit să se împopoțoneze în ochii românilor. Chiar dacă îl poate trage (și) mai jos pe Nicolae Ciucă, Lasconi nu poate visa cu adevărat la accederea sa în turul II când USR-ul, păstorit și reprezentat de ea, de abia a strâns 8,80% (și asta în alianță cu PMP și FD) la alegerile locale din 9 iunie. Așa stând lucrurile, rămân trei candidați care chiar au șanse de a se bate cu prezidențiabilul PSD în finală: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și George Simion.

Nicolae Ciucă, șuntat chiar de liberalii săi

Includerea numelui lui Ciucă pe această listă scurtă strâmbă, în mod cert, multe nasuri, date fiind pozițiile modeste pe care le ocupă liderul PNL în majoritatea sondajelor. Așa este, dar să nu uităm că PNL-ul are, în fapt, capacitatea de a-și împinge candidatul în turul II, asta însă doar cu condiția ca întregul partid să se mobilizeze în mod real. În prezent, PNL-ul merge cu motoarele turate cel mult la jumătate și asta din cauză că partidul este în vrie. Scăpați, fie și doar parțial, din lesa lui Iohannis, liberalii se luptă acum între ei ca să-și clădească o nouă ierarhie internă – situație în care o reușită a lui Ciucă pe mulți i-ar deranja. Rezultatul: (pre)campania prezidențială pro-Ciucă este una neinspirată și anemică, în cel mai bun caz. Lucrurile se pot însă schimba și, cum PNL este partidul cu cel mai mare număr de aleși locali după PSD și are o rețea națională completă și funcțională, Ciucă rămâne pe lista celor cu șanse. Evident, doar datorită partidului pe care îl reprezintă. Să spunem că îl conduce e prea mult.

George Simion pare părăsit de astre. Mai ales de cele de pe umeri…

Și despre George Simion – politician pe care mulți îl considerau deja intrat în turul doi nu cu multe luni înainte – se pot spune destule. În primul rând, că este într-adevăr bizară intrarea lui în declin, la pachet cu AUR-ul său, cu puțină vreme înaintea alegerilor locale și parlamentare. În al doilea rând, nu mai puțin curioasă este și aglomerarea a trei prezidențiabili (Simion, Șoșoacă, Terheș) pe cele 25 – 30 de procente ale electoratului suveranist. În al treilea rând, a atras atenția regia de doi bani folosită la prima încercare de unificare a partidelor/mișcărilor naționaliste băștinașe – demers aruncat direct în ridicol la prima mișcare. Pe scurt, pare că a început să plouă cu obstacole în calea lui Simion taman după ce acesta o luase voinicește la picior către Cotroceni.

Geoană a renunțat în sfârșit la candidatura sub acoperire

Despre Mircea Geoană s-a vorbit mult și se va vorbi și mai mult în perioada următoare. Primul aspect care trebuie clarificat este cel referitor la independența sa politică. O independență contrazisă flagrant de chiar CV-ul politic personal, dar pe care Geoană insistă să o fluture în speranța că astfel poate ciuguli voturi de la toate tipurile de electorat. Asta chiar dacă se pare că Geoană nu a renunțat încă la speranța că ar putea totuși ajunge prezidențiabilul susținut de PSD. Spunem asta după ce un zvon referitor la o iminentă retragere a lui Marcel Ciolacu din cursa pentru Cotroceni a fost pus în circulație concomitent cu anunțarea demisiei lui Geoană din funcția deținută în conducerea NATO. Informația referitoare la retragerea lui Ciolacu pute a dezinformare, deocamdată cel puțin, dar cum data limită de depunere a candidaturilor pentru Președinție este 5 octombrie, iar în politică este posibil orice, bine este să nu dăm acum verdictul.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Orban îi dă daună lui Ciucă

Simona BĂDULESCU

Iohannis, gata să îngroape de tot PNL-ul ca să-și scape pielea

Simona BĂDULESCU

Ciucă, prezidențiabilul PNL născut din spuma noroaielor

Simona BĂDULESCU

Derogatul Nicu, pas cu pas pe urmele derogatului Klaus

Simona BĂDULESCU

Geoană a pus în sfârșit talpa pe terenul de joc

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.