Geoană, element de șantaj între Ciolacu și Ciucă

Ecuația Cotrocenilor bântuie mințile politicienilor de abia scăpați de prima confruntare electorală din acest an. Cum e și normal, cei mai implicați și interesați sunt cei doi ”cocoși” politici ai momentului, pesedistul Ciolacu și penelistul Ciucă.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Problema prezidențialelor din toamnă îmbârligă de multă vreme mințile liderilor coaliției guvernamentale PSD – PNL. Partide conduse de doi lideri fără stofă de președinți de țară. Chiar dacă este foarte greu, forțele implicate în aranjarea scenei politice românești încearcă din răsputeri să croiască un președinte din materialul clienților aflați în dotare. Cea mai facilă variantă este aceea în care cele două partide merg cu același candidat. Cum însă unul dintre paradoxurile românești este că electoratul românesc (unul dintre cele mai sărace și cu cei mai mulți asistați sociali din UE) votează majoritar cu partidele de dreapta, candidatul comun trebuie să aibă pedigri liberal. Sau măcar să fie vopsit liberal, așa cum este cazul lui Nicolae Ciucă. Varianta candidatului comun liberal este de bună seamă pe placul PNL și a lui Iohannis, dar le pute rău pesediștilor. Pe de-o parte din orgoliu și pe de altă parte pentru că unii dintre pesediștii ”grei” speră să scape rapid de Ciolacu obligându-l pe acesta să candideze (zadarnic) la prezidențialele din toamnă. În plus, garda pesedistă care i-a pus gând rău lui Ciolacu dispune și de un argument forte: nefericitul experiment al candidatului comun PSD-PNL (Cătălin Cârstoiu) la localele bucureștene din acest an.

Evident, există și varianta ca PSD și PNL să meargă fiecare pe cont propriu în lupta pentru Cotroceni. Variantă care nu numai că poate duce la ruperea coaliției PSD-PNL (încălcându-se astfel cerința partenerilor noștri externi) dar care pe deasupra și deschide jocul prezidențialelor peste limitele controlabile. Altfel spus, dacă PSD și PNL merg cu candidați separați, fărâmițarea electoratului și pe dreapta și pe stânga poate duce pe oricine în turul final și face imposibilă orice proiecție asupra succesorului lui Iohannis. Belea curată pentru liderii actualei puteri, pentru Iohannis și pentru păpușari.

Fără să piardă timpul, liderii PSD și PNL au discutat deja problema, ieri. Când, conform unor informații pe surse, Ciolacu a pus presiune pe Nicolae Ciucă spunându-i că, dacă nu vor cădea de acord asupra unui candidat unic, PSD ia în calcul să-l lanseze pe Mircea Geoană în lupta pentru Cotroceni. Amenințare serioasă din moment ce Geoană, chiar dacă are un trecut pesedist, este un personaj care poate atrage voturi și din zona dreptei. În replică, liberalii au avansat și ei schimbarea (încă o dată) a datei prezidențialelor, respectiv revenirea la termenul inițial, în luna decembrie. Propunere respinsă, inclusiv public, de pesediști. În mod evident, PSD și PNL nu au luat nicio decizie ieri. Liberalii au rămas să rumege pe toate părțile povestea cu Geoană în timp ce pesediștii trebuie la rândul lor să găsească răspunsuri corecte la câteva întrebări: au șanse reale să câștige Cotroceniul măcar în acest an, le-ar fi mai bine sau nu cu Ciolacu premier încă patru ani, își pot permite să ignore cerințele venite de la Bruxelles și Washington etc.      

Revoluția damelor pe malurile Dâmboviței

Câtă vreme cugetă pesediștii și liberalii și dacă tot nu s-a reușit finalizarea numărării voturilor exprimate duminică, hai să trecem în revistă și momentele vesele care au animat aceste alegeri. Momente care ar fi făcut, fără doar și poate, deliciul lui Caragiale și le-ar fi umplut de invidie pe eroinele acestuia. În rolurile principale la zi au ecoluat două bine cunoscute dame politice, născute una în Guadalupe și alta în București: Clotilde Armand și Diana Șoșoacă. Chiar dacă au apărut pe lume în culturi complet diferite – prima în exotica Guadalupe și cealaltă în mahalaua noastră balcanico-bucureșteană, amândouă au temperamente identice: sunt permanent pline de arțag și se crizează oricând și oriunde provocând circ și haos în jurul lor.

Ceva mai modestă și cu mai puțini decibeli în voce, madame Armand a pățit un mare necaz: e pe cale să piardă Primăria Sectorului 1 după ce susținătorul său din umbră, Florian Coldea, a fost priponit de gardul DNA. Ca urmare, madmoazela intartă în panică ziua umple Facebook-ul de plângeri penale (netrimise însă și la instituțiile de profil, Parchete și Poliție) și cere, în mod repetat și într-o românească stâlcită, reluarea numărării voturilor. Noaptea bate cărările ambasadelor SUA și Franței. Probabil doar pentru a afla dacă nu cumva cele două țări mai au vreun loc vacant de primar bilingv, că doar nu ne putem gândi la altceva.

Mai bărbată din fire, Diana Șoșoacă s-a luat la trântă dreaptă cu jandarmii, dar a fost dovedită, oricât de greu ar fi asta de crezut.

”Mai mulţi jandarmi m-au înconjurat şi m-au lovit din toate părţile, lăsându-mi urme de lovituri pe corp, eu pierzându-mi cunoştinţa în urma unei lovituri la cap şi având nevoie de intervenţia unei ambulanţe şi, ulterior, de o vizită la spital” – și-a recunoscut vașnica domniță înfrângerea. După ce și-a revenit în simțiri, a trimis misive către OSCE și Comisia de la Veneția solicitându-le celor două pomenite instituții internaționale să oblige autoritățile din România să organizeze alt scrutin europarlamentar. Asta deși temperamentala cucoană a câștigat deja un mandat de europarlamentar, ceea ce înseamnă și că Bruxelles-ul va afla în curând ce va să zică o Șoșoacă ca la mama ei. O răsplată binemeritată de lumea bună din PE ținând cont de modul în care a fost condusă Uniunea Europeană și de aberațiile legislative impuse de UE în ultimii ani.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri
Minune: Mutul Iohannis a căpătat glas! Nu și funcție…

Simona BĂDULESCU

Disperare în PNL: Ciucă bate pasul pe loc

Simona BĂDULESCU

Iohannis și-a scos moștenitorul în lume

Simona BĂDULESCU

Adevăr sau minciună: PSD și PNL, decapitate înainte de prezidențiale

Simona BĂDULESCU

Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.