Figurantul Iohannis nu participă, dar și-o ia!

Deși Klaus Iohannis nu candidează la nimic (intern), cu excepția liberalilor toții actorii implicați în alegeri au pus tunurile pe încă președintele țării.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
iohannis

Primul ”premier al meu”, Dacian Cioloș, a ridicat și el piatra. Micul Cioloș mușcă mâna care l-a făcut mare prim-ministru și aruncă o umbră grea asupra președintelui care i-a făcut vânt premierului Ponta, profitând de tragedia de la Colectiv.

Succesorul lui Victor Ponta în scaunul de premier, Dacian Cioloș, susține că a fost îmbiat cu funcția de premier direct de președintele Iohannis, încă din primăvara lui 2015. Conform spovedaniei făcute luni seara, pe un post TV,  Cioloș a fost întrebat atunci de Klaus Iohannis dacă nu este interesat ”să se implice executiv” în politica internă, după expirarea mandatului de comisar european pe Agricultură. Cum Cioloș a datat discuția respectivă în ”martie – aprilie 2015”, rezultă că Iohannis a pus ochii pe ”premierul lui” cu câteva luni bune înainte de tragedia de la clubul Colectiv (soldată cu 65 de morți și sute de răniți), tragedie care a și dus la demisia pesedistului Ponta, cu Guvern cu tot, de la Palatul Victoria. Din start, Ponta l-a acuzat pe Iohannis de implicare în jocuri politice murdare. ”Am demisionat din cauza faptului că momentul Colectiv era folosit de Klaus Iohannis și oamenii din jurul lui pentru a aduce tulburări și mai mari în țară”, declara atunci proaspătul fost premier. Propulsat de doar un an în politica mare (a fost ales în decembrie 2014), ex-provincialul Iohannis a făcut la rândul lui celebra și nefericita declarație: ”A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”. Despre tragedia de la Colectiv s-au spus multe și nevrute, există și o sentință definitivă, dar lucrurile tot nu sunt clare. Și asta nu numai din cauza cazului Piedone – primarul băgat cu mult tam-tam la închisoare și eliberat după un an, cu o nouă sentință de totală nevinovăție, emisă evident de aceeași Justiție dâmbovițeană echidistantă, corectă și super profesionistă. Date fiind semnele de întrebare care persisită asupra modului în care s-a produs și a evoluat incendiul, plus reacțiile primilor doi oameni de stat de la acea vreme, afirmația lui Cioloș, potrivit căreia Iohannis i-a propus postul de premier cu câteva luni înainte de tragedie (respectiv într-o vreme când cuvântul ”demisie” lipsea cu desăvârșire din vocabularul activ al lui Victor Ponta), este echivalentă cu o tinichea legată de coada actualului președinte. Măcar în mentalul colectiv, dacă nu și altfel. Ca urmare, indiferent cine și ce înțelege din această târzie spovedanie a lui Cioloș, cert este că acesta a intenționat ”să-i dea la gioale” lui Iohannis.

Ghinion: Iohannis nu are noroc la premieri

Concomitent cu Dacian Cioloș, Marcel Ciolacu – alt personaj numit de Iohannis premier și etichetat acum, atât de colegii săi de partid cât și de opinia publică, drept ”partenerul lui Iohannis” – a ridicat și el piatra. Culmea, tot luni seara, dar pe alt post TV, unde Ciolacu a decretat scurt că niciodată nu l-a plăcut pe Klaus Iohannis: ”Nu mi-a plăcut președintele Klaus Iohannis. Mult prea mult a învrăjbit și a căutat să potențeze un partid care n-a câștigat alegeri. S-a dovedit că tot ceea ce a făcut nu a făcut cum trebuie”. Dincolo de faptul că Ciolacu a scăpat de frustrări spunând în sfârșit adevărul, atacul este fără doar și poate unul menit să-l decupleze total – mai ales electoral – pe Ciolacu de Klaus Iohannis. Un Iohannis care, în mod natural și fără vreun efort, a reușit să ajungă președintele cel mai prost văzut și mai prost cotat de români la final de mandat. De mandate de fapt, iar dacă tot este, de departe, cel mai antipatic politician mioritic de prim rang, este de înțeles de ce a ajuns Iohannis țintă predilectă de campanie pentru toate partidele: PSD, AUR, USR, PMP, Forța Dreptei. Singura formațiune care își ține gura în materie este PNL-ul. Nu o face de voie (mărturie în acest sens stau toate comentariile făcute neoficial de către liberali), ci de nevoie și asta deoarece PNL-ul a acceptat să devină brelocul lui Iohannis încă din 2014. Anul în care liberalii au comis cea mai mare eroare din istoria lor: i-au făcut primarului din Sibiu buletin de București oferindu-i pe tavă funcția de președinte al PNL. O prostie mare cât fostul sediu PNL (recte viitoarea reședință a lui Iohannis, după cum vuiește târgul) și pe care liberalii o plătesc inclusiv acum. Dacă în cazul alegerilor europarlamentare și locale PNL o mai poate scălda și jongla cât de cât cu postura sa de aliat al PSD aflat totodată sub comanda lui Iohannis, interesant este să vedem ce joc va încerca ”brelocul iohannescian” liberal la prezidențialele din toamnă. Alegeri care s-ar putea transforma într-un coșmar adevărat pentru liberali în cazul în care se va merge pe varianta candidatului comun PSD-PNL. De, unde nu-i cap (lider), vai de picioare (partid)!

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.