Exit poll-ul te ridică, BEC-ul te coboară. Și invers

Agonie și extaz în politica dâmbovițeană. La 24 de ore după închiderea urnelor, personaje care se credeau salvate s-au trezit băgate în budă iar altele au schimbat lacrimile pe bucurie. Răsturnări petrecute în timp ce BEC are probleme tehnice cu înregistrarea și prezentarea rezultatelor.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

În premieră, BEC nu mai anunță, o dată la câteva ore, rezultatele parțiale – câte secții, câte voturi etc. Tot pentru prima și întâiași dată, Biroul Electoral al Sectorului 1, cel păstorit de binecunoscuta și simpatica Clotilde Armand, a pus în ușă afișul ”închis” și a anunțat suspendarea procesului de predare a proceselor verbale și a sacilor cu voturi de la secțiile aflate în parohia sa. Premieră care îl face pe șeful BEC, fostul judecător constituțional Toni Greblă, să ridice candid din umeri în timp ce afirmă grav că măsura nu este legală. Din păcate, cunoașterea aprofundată a Constituției și legilor României nu-l inspiră și cum anume trebuie sancționată ilegalitatea în cauză. De asemenea, presa a semnalat de-a lungul zilei și alte ilegalități care se desfășoară nestingerite de autorități și legi pe la diverse secții de votare. Coincidență sau nu, în timp ce STS și BEC numără ele știu cum voturile, multe dintre rezultatele prezentate de exit poll-uri suferă schimbări spectaculoase. Unele de-a dreptul surprinzătoare, cum ar fi debarcarea (mai exact desțelenirea) lui Gheorghe Flutur din scaunul de președinte al CJ Suceava sau câștigarea CJ Timiș de către pesedistul Alfred Simonis. Cert este că, de la o oră la alta, au loc schimbări majore care afectează, în bine sau în rău după caz, destine de politicieni.

Prezidențialele au pus pe foc toată clasa noastră politică înainte de a se ”răci” localele și europarlamentarele

În timp ce mulți politicieni stau în continuare cu sufletul la gură, cei doi lideri ai PSD și PNL sunt mulțumiți pentru că au scăpat cu pieile din dotare întregi la alegerile locale și europarlamentare. Nici ei nu sunt însă liniștiți din moment ce nu-și mai văd capetele de grija prezidențialelor. Cei doi sunt amici și trag, până la un punct, la un jug comun, dar grijile care-i macină sunt de natură total diferită chiar dacă tema e comună. Și asta pentru că Nicolae Ciucă este preocupat doar de cum să-i facă cât mai bine jocul lui Klaus Iohannis în timp ce Marcel Ciolacu se zbate să supraviețuiască în politica mare și după prezidențialele din toamnă. Țel dificil de atins câtă vreme pesediștii care intenționează să-i pună cu orice preț pielea pe băț au început deja să miște. Dovadă vie este Paul Stănescu, care a afirmat deja că e cutuma PSD ca președintele partidului să candideze la Președinție iar Ciucă trebuie să-și anunțe candidatura chiar săptămâna asta. Sau altfel spus, Stănescu s-a grăbit să-i dea brânci pe scări lui Ciolacu. Pe de altă parte, Ciolacu s-ar putea trezi atacat chiar și de liberalii pe care proaspăt i-a ajutat să obțină un scor electoral nevisat nici de peneliștii bolnavi cronic de optimism deșănțat. Liberali care, conform surselor, ”analizează” acum ieșirea lor de la guvernare convinși fiind că trecerea PNL în Opoziție i-ar crește lui Ciucă șansele de a câștiga în toamnă Cotroceniul. Tupeiști cum sunt, liberalii au și anunțat, prin vocea lui Rareș Bogdan, că apreciază ca fiind ”salutară” ideea unui tandem Ciucă-președinte, Ciolacu-premier. Un moment potrivit pentru pesediști să cugete asupra învățăturilor rămase din bătrâni – ”obraznicul mănâncă praznicul” sau ”pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”, de exemplu. Indiferent ce-i rezervă soarta lui Ciolacu, lui Ciucă sau oricărui alt politician mai răsărit dîn balta mioritică, cert este că, de abia ieșite din vria primului rând de alegeri, partidele sunt deja cuprinse de febra prezidențialelor. Și cele mari – furnizoare de candidați viabili, cât și cele mici – pepiniere de serviciu pentru ”iepurașii” aruncați în cursă de unii sau de alții. Iar peste toți și toate tronează Klaus Iohannis, care își negociază și el febril un loc cât mai înalt în viitoarea conducere a UE. Un Iohannis încântat de scorul modest înregistrat de ”extremiștii” noștri la europarlamentare, respectiv unul care îi conferă mai multă greutate în negocierile personale. Fără doar și poate, Iohannis va obține un loc în viitoarea conducere a UE și astfel va avea în plus și plăcerea de a fi coleg la Bruxelles cu Diana Șoșoacă și Luis Lazarus. În fond, se știe că România are obiceiul de a-și exporta valorile.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri
Minune: Mutul Iohannis a căpătat glas! Nu și funcție…

Simona BĂDULESCU

Disperare în PNL: Ciucă bate pasul pe loc

Simona BĂDULESCU

Iohannis și-a scos moștenitorul în lume

Simona BĂDULESCU

Adevăr sau minciună: PSD și PNL, decapitate înainte de prezidențiale

Simona BĂDULESCU

Un Parlament răsărit din iahnie și rachie

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.