Democrație meteodependentă!

Plouă cu Nicușor sau facem plajă cu Firea?

Dacă Doamne-Doamne ține cu PSD, soarele și vremea bună va inunda Capitala pe 9 iunie. Dacă pronia s-a decis să bage încă un mandat în traista lui Nicușor, atunci vremea va fi nasoală în București.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

După mai bine de 30 de ani de democrație originală este greu de crezut că mai există român care să-și închipuie că votul implică programe, promisiuni, excelență profesională, calitate umană etc. În general, totul se limitează la capacitatea partidelor de a-și mobiliza electoratele captive și, în rare cazuri, la charisma și ”sex appeal”-ul politic al unor candidați. Nimeni, cu excepția politicienilor împlicați direct în campanie, nu bănuiește însă cât de importantă este starea vremii în ziua scrutinului. În București de exemplu, unde Nicușor Dan și Gabriela Firea luptă umăr la umăr pentru Primăria Generală, în toate staff-urile de campanie se știe că o zi însorită ar fi o adevărată pleașcă pentru pesedista Gabriela Firea. Motivul: electoratul lui Nicușor Dan, cel așa numit de dreapta, este format majoritar din tineri care în fiecare week-end însorit o taie în peisaj: la pădure, la munte sau la mare, după caz. Rezultatul: o mare parte din electoratul de acest tip nu se mai prezintă la vot și astfel cresc semnificativ șansele candidatului/candidaților de stânga. În schimb, dacă vremea este închisă și deloc propice pentru petrecerea timpului în aer liber, crește rapid numărul tinerilor prezenți la urne și victoria virează spre candidatul/candidații de dreapta. Altfel spus, dacă plouă cresc șansele să rămânem cu Nicușor primar, iar dacă e frumos și cald afară soarta va înclina spre Firea. Cum însă e prea devreme pentru predicții meteo, să revenim la poza prezentului. Una care s-a schimbat încă o dată după apariția unui sondaj realizat, prin telefon, de către americanii de la Jarding Global LLC în perioada 15-24 mai 2024. Proaspăt-prospețel pe piață, sondajul în cauză îl urcă și pe Sebastian Burduja pe locul II – unul disputat până acum doar de Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone.   

Nicușor Dan – 27.6%, Sebastian Burduja – 23,2%, Gabriela Firea – 21,7%, Cristian Popescu Piedone – 17,4%. Acestea sunt cifrele aruncate în peisajul bucureștean de Jarding Global LLC: Așa o fi, chiar dacă ele schimbă total ierarhia cunoscută și tocată până acum. Drept este și că ”lebădoiul” Coldea i-ar putea răvăși pe unii dintre candidați iar asta ar putea afecta diferite scoruri electorale. Slobodă cum este, gura lumii politice spune deja multe și nevrute, ba despre Nicușor Dan, ba despre Piedone. Există și ziceri indirecte, care nu-i vizează explicit pe candidați, ci pe unii dintre susținătorii/mentorii lor politici. Ziceri care pot și ele dăuna unora și altora, la o adică. Cum nu există însă date/informații bătute-n cuie, trebuie de asemenea să așteptăm până când ”lebădoii” cu (prea) multe grade pe aripile de pe umăr vor termina de cârâit/fredonat în urechile DNA.

Disctractiv este că, pe lângă generalii picați în plasa DNA, un alt înalt gradat a fost luat prin surprindere în aceste zile. Este vorba despre generalul șef de partid Nicolae Ciucă, care a recunoscut cinstit, în fața partenerului Marcel Ciolacu, că a fost ”făcut” de Nicușor Dan. Respectiv că afișarea lui Nicușor alături de Ciucă în tribuna meciului de adio jucat de ”Generația de Aur” a fost regizată de candidatul-primar, ca de altfel și rapida tragere în poză a celor doi unul lângă altul. Bravo ție Nicușor, dacă atât de ușor l-ai făcut pe un ditamai generalul fost premier! 

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.