Comasarea intereselor PSD și PNL a eșuat

PSD și PNL decid vineri dacă și ce comasări de alegeri vor face. Asta după ce anunțaseră că decid lunea trecută. Între timp, ieșirile publice ale liderilor PSD și PNL arată că șansele comasării scad cu fiecare oră, mai ceva ca procentele liberalilor.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
vot

Inițial, PNL a avansat ideea comasării și asta pentru a putea anihila pericolul obținerii unui scor mai mic de 15% la europarlamentare. O comasare din care PSD nu are nimic de câștigat, dar cum îi convine să guverneze și în următorii ani cu PNL-ul nu a zis nu. Ulterior, pesedeii și-au dat seama că pot cere la schimb susținerea PNL-ului pentru prezidențiabilul lor – care fără voturile unei părți a electoratului de dreapta pică sigur în turul doi și de aici încolo lucrurile s-au încurcat. PNL-ul a spus din start un NU hotărât susținerii pesedistului Marcel Ciolacu la Președinția României, chiar dacă accederea lui Nicolae Ciucă în turul doi al prezidențialelor nu este deloc sigură iar oferta PSD-ului nu era chiar una de lepădat: susținerea unui liberal pe post de candidat comun la Primăria Capitalei, liste comune fifty-fifty la alegerile europarlamentare și repunerea lui Nicolae Ciucă în postul de premier.

Iohannis are și el capul băgat în poza comasării

Un presedinte pesedist s-ar putea să-i stea în gât și lui Klaus Iohannis – personaj direct interesat de succesiunea la tronul Cotroceniului. Nu de alta, dar Iohannis în mod cert nu admite să împărtășească soarta predecesorului său Băsescu, mai exact nu vrea să primească, pe post de cadou la încheierea mandatului, un abonament permanent la DNA. Cert este că PNL o ține langa ca Nicolae Ciucă să-și execute următoare misiune la Cotroceni, susținut eventual și de PSD. În context, este bine de amintit că președintele României are un cuvânt greu de spus în tot ce înseamnă Justiție, Procuratură, servicii secrete mioritice. Adică exact zona instituțiilor care i-au făcut viața amară lui Traian Băsescu după plecarea de la Cotroceni.

Indiferent de conexiuni, după ce PNL a refuzat să susțină candidatura lui Ciolacu pare că s-a pus cruce comasării dorite de liberali. <<Cu comasarea a rămas foarte bine. În acest moment, avem alegeri potrivit legii. Avem patru rânduri de alegeri>>, a confirmat liderul PSD eșecul înregistrat la tratativele de luni. Spunem pare doar pentru că existe voci, avizate, care susțin că Bucureștiul ar fi fost somat de la Bruxelles ca nu cumva să trimită un lot mare de aleși <<extremiști>> în Parlamentul European. Solicitare care s-ar putea rezolva mai ușor în cazul comasării alegerilor locale cu europarlamentarele.   

Unde nu-i știință politică, nema putirință

Dincolo de rezultat, negocierile legate de comasare demonstrează că majoritatea politicienilor mioritici joacă tot la amatori și după 34 de ani de calificare la locul de muncă. Drept este că negocierile, blaturile, compromisurile, trocurile sunt practici de bază în jocul politic indiferent de meridian, dar în liga seniorilor ele se poartă doar în spatele ușilor închise. Învățătura nu a ajuns și pe malurile Dâmboviței, unde politicienii își ridică poalele în cap cu ocazia punerii la cale a oricărui troc politic. Românașii noștri aruncă de fiecare dată pe piață informații și stenograme din timpul tratativelor în scopul frăgezirii părții adverse. Asezonate și cu schimburi publice de replici veninoase (dăunătoare prin definiție oricărei negocieri/înțelegeri), indiscrețiile făcute cu bună-știință reduc în mod evident șansele ajungerii la un acord. Drept e că eșuarea demersului de comasare a unor alegeri în acest an nu este un lucru rău din moment ce inițiativa avea o singură miză: favorizarea intereselor politice/electorale ale PNL și PSD. Ca urmare, în cazul în care mult trâmbițata comasare răposează cu adevărat înainte de a se naște, se poate cataloga drept pozitivă prostia făcută de pesediști și liberali. Ceea ce nu înseamnă însă că ageamii din PSD și PNL nu vor constata că au reușit să-și dea, singuri și nesiliți de nimeni, cu tesla în cotele partidelor din dotare.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.