Ciolacu, prins între nicovala pesedistă și ciocanul liberal

Sufocați de indignare, pesediștii au sărit cu mic și mare în capul lui Ciolacu.
”Noi am crescut dreapta!”, se rățoiesc social-democrații la liderul care i-a
călăuzit, prost după părerea lor, prin mendrele Coaliției PSD-PNL.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată

Consultările organizate de Marcel Ciolacu cu liderii tuturor partidelor (cu excepția PNL) s-au dovedit a fi apă de ploaie, așa cum de fapt s-a și spus inițial. Cu excepția AUR (al cărui lider a furat deja startul campaniei pentru prezidențiale) și a PUSL (partidul lui Dan Voiculescu, unul omenit la toate scrutinurile cu câteva locuri pe listele PSD) – care s-au declarat în favoarea organizării scrutinului în septembrie, restul partidelor au cerut prezidențiale la termen, adică la final de noiembrie/început de decembrie. Ciolacu mai are programate astăzi consultări cu cei din Reper și din Forța Dreptei, dar să fim oameni serioși, nimic din ce se va spune nu schimbă nici cu o iotă situația. Una albastră bine, sau mai curând rău, pentru Marcel Ciolacu, liderul PSD lăsat mofluz de liberali după ce PNL s-a trezit cu sacii urcați (chiar de PSD!) în căruța alegerilor locale și europarlamentare. Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești – spun bătrânii noștri, iar Ciolacu a verificat pe pielea lui valabilitatea la zi a acestui vechi proverb. Iar adevărul este că Marcel Ciolacu este pus cu spatele la zid: Iohannis și liberalii îl batjocoresc cât vor convinși fiind că nu va îndrăzni să-l dea afară pe ministrul liberal Cătălin Predoiu (cel căruia PNL nu-i permite să inițieze Hotărârea de Guvern prin care să se stabilească data prezidențialelor în septembrie), riscând astfel spargerea Coaliției guvernamentale din vina PSD. Pe de altă parte, pesediștii jură în bărbi că nu-l vor ierta în veci pe Ciolacu pentru modul în care s-a lăsat fraierit, de Iohannis și PNL, în dauna lor. Pesediști care se și declară ferm convinși că sfârșitul anului nu-l va prinde pe Marcel Ciolacu lider al partidului lor. Una peste alta, fără a exista declarații oficiale în acest sens, cel mai probabil este ca alegerile prezidențiale să fie organizate la final de noiembrie. Asta dacă Iohannis nu va constata că l-ar coafa mai bine luna octombrie.

Până când marii noștri oameni politici vor reuși să stabilească o amărâtă de dată pentru scrutinul prezidențial, merită să menționăm singurul moment cu adevărat memorabil al consultărilor de ieri; cel în care Marcel Ciolacu a depus pupici apăsați pe obrăjorii Dianei Șoșoacă. Dacă a fost vorba despre un simplu adulter sau nou mariaj politic, vom vedea. Deocamdată, putem spune doar că scorurile electorale nu sunt de bun augur pentru o căsnicie postalegeri solidă PSD-SOS.

Hora liberalilor: Tot pe loc, pe loc, pe loc, să răsară voturi ioc!

Odată ce am stabilit că Marcel Ciolacu nu se simte deloc bine, trebuie spus că nici liberalii nu o duc împărătește la sânul lui Iohannis. Dimpotrivă chiar și asta nu numai că sânul cu pricina are tot mai multe șanse să fie obligat să se retragă la pensie, dar și pentru că toate sondajele, inclusiv cele pentru uzul propriu, se încăpățânează să-l țină pe Ciucă al lor la un scor insuficient accederii în turul II al prezidențialelor. Liberalii/consilierii care se încăpățânează să spere la creșterea notorietății și favorabilității la vot a lui Nicolae Ciucă, odată cu trecerea verii și a toamnei, bat câmpii cu grație și asta pentru că trecerea timpului îl favorizează mai mult pe Mircea Geoană. Pe scurt, dacă lui Geoană nu i se scoate la lumină un schelet serios (nu cel cu cumnatul penal, românii au fumat mult și de mult astfel de cazuri, au devenit imuni) fostul nr. 2 în NATO are mari șanse să prindă turul II. Dar hai să trecem peste alegerile prezidențiale (este prea devreme pentru analize complexe și corecte) și să ajungem la cele parlamentare. Și asta pentru că acesta este scrutinul la care PNL va deconta toate prostiile și mizeriile politice făcute la ordinul lui Klaus Iohannis. Motivul: indiferent de variabilele/necunoscutele existente acum în ecuația referitoare la persoana viitorului președinte al României și a compoziției viitoarei coaliții guvernamentale, un lucru este cert: pesediștii se vor răzbuna cu vârf și îndesat pe liberali la alegerile parlamentare. Vor cumpăra primarii PNL, vor deturna finanțatorii PNL, vor ademenii parlamentari PNL cu susținere în filiale. Pe scurt, vor face orice este nevoie pentru a reduce cât de mult pot scorul liberalilor. Fără a se putea aprecia acum în ce proporție, sigur este că de reușit vor reuși pentru că PNL ignoră un ”amănunt” esențial: scorul electoral cu care se îmbată astăzi nu l-ar fi obținut dacă PSD nu ar fi fost de acord cu comasarea alegerilor și cu participarea pe liste comune la europarlamentare și, parțial, la locale. Altfel spus, PNL ar trebui să mulțumească ”ciumei roșii” pentru mare parte din procentele trecute în dreptul lui. N-a făcut-o și nici nu o va face, motiv pentru care ”ciuma” îi va obliga pe liberali să plătească la parlamentare. Deocamdată, liberalii se agită în forurile lor și strigă că vor să se separe de PSD. Unde s-a evaporat ”stabilitatea” cu care trăiau până acum în gură, nu se știe. Cum nu se știe nici cum de Iohannis stă liniștit la Cotroceni, fără a da semne de tulburare la vederea năruirii celui mai important proiect al său: evitarea apariției unor crize politice dâmbovițene prin punerea pirostriilor coaliției PSD-PNL. De așteptat este și ca România să primească o nouă ”to do list” după ce Bruxelles-ul își va pune ordine în funcții și majorități. Abia atunci se va vedea cât își vor mai putea permite liberalii să joace în frâu și dacă România va mai fi condusă, fie și doar în următoarele 4-5 luni, de frustrările lui Iohannis.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.