Cine a pus magiun pe clanța Coaliției PSD-PNL

În loc să-și depună astăzi listele electorale la BEC, așa cum se anunțase, Coaliția PSD-PNL se strânge pentru a discuta (nu îndrăznim să mai folosim verbul ”decide”) dacă îl păstrează sau nu pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria Generală. Nu că ar mai conta, dar orișicât.

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
ciuca ciolacu

Dacă cineva a intenționat să facă de cacao alianța PSD-PNL, sau chiar să o distrugă, planul a fost unul perfect. Dacă mascarada candidaturii comune PSD-PNL este opera gândirii liderilor celor două partide, marii strategi pesediști și liberali constată acum că prostia se plătește, cert este că PSD și PNL au un candidat ”deocamdată” cu doar opt zile înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor la PMB. Măsura confuziei totale care domnește în cele două partide este dată de zvonuri – informații lămuritoare în general în politica românească, dar care acum se bat cap în cap și derutează și mai mult asistența. Pe de-o parte, se spune că PSD și PNL nu vor renunța la Cătălin Cîrstoiu chiar dacă asta înseamnă că își asumă astfel și pierderea PMB cu un scor periculos de mic în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă. Alte zvonuri insistă că la nivelul conducerii celor două partide se discută tot felul de nume de posibili înlocuitori ai lui Cîrstoiu: Rareș Bogdan, Sebastian Burduja, Gabriela Firea, Robert Negoiță, Stelian Bujduveanu, Daniel Băluță și chiar Victor Ponta. Listă de pe care trei dintre ”cantindați” s-au grăbit să decline onoarea (Rareș Bogdan și Gabriela Firea s-au autoșters) iar Daniel Băluță a închis subiectul înregistrându-se rapid la BEC în calitate de candidat la Primăria Sectorului 4. Gata, în mod public, să-i ia locul lui Cîrstoiu, Robert Negoiță a fost eliminat de Marcel Ciolacu: ”Rămâne candidatul nostru comun la Sectorul 3!”. Chiar dacă balta posibilităților mai are doi pești – Burduja și Bujduveanu, sau chiar trei dacă avansarea numelui lui Ponta are un miez cât de mic de veridicitate, duminică seara se părea că balanța Coaliției înclina spre păstrarea lui Cătălin Cîrstoiu.

Jó napot, Ciolacu!

PSD și PNL vor decide astăzi-mâine, dar la drept vorbind decizia lor nu mai contează. Cu sau fără Cîrstoiu, bătălia pentru Primăria Capitalei se va da în acest an între Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan. Important ar fi însă să se afle cum au putut PSD și PNL, partidele care își creionaseră un viitor comun pentru viitorii 4 – 8 ani, să se autodetroneze într-un asemenea hal. Aritmetica politică arată că PNL și PSD câștigă la nivel național localele chiar și cu Capitala pierdută și în plus vor fi pe primul loc și la europarlamentare. Asta nu înseamnă însă că ambele partide nu au pierdut zdravăn deja, atât la nivel de imagine cât și în număr de voturi, ca urmare a bulibășelii legate de candidatura la Primăria Capitalei, În afara acestor daune evidente, nu este exclus ca toată această poveste urât mirositoare să ducă la destrămarea mariajului PSD-PNL. Motivul: Nicolae Ciucă a aruncat responsabilitatea alegerii lui Cîrstoiu în cârca lui Marcel Ciolacu și asta contrar percepției generale că doctorul a fost promovat de Cotroceni via PNL. Ciucă susține însă că el a aflat numele lui Cîrstoiu din gura lui Ciolacu și asta cu doar două zile înainte de lansarea publică a doctorului-candidat. Ținând cont de urmări, spovedania lui Ciucă îl pune într-o poziție foarte proastă pe Ciolacu și asta mai ales în ochii pesediștilor săi. De aici până la ruperea prieteniei dintre Ciucă și Ciolacu mai este doar un pas, iar dacă apar astfel de asperități (și) între cei doi lideri, colaborarea dintre PSD și PNL se duce de râpă. Dacă este vorba de un scenariu, acesta poate fi unul de-a dreptul diabolic și asta pentru că, odată divorțat de PSD, PNL se poate duce (din nou) alături de numita Dreaptă Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) lăsând PSD-ul în ofsaid (și) la alegerile din acest an. Când s-ar putea repeta astfel binecunoscuta rețetă dâmbovițeană în care Goliat-ul politic PSD iese pe primul loc la parlamentare dar se alege cu praful de pe tobă în fața unei alianțe compuse din mai mulți Davizi mititei. Un scenariu de coșmar pentru pesediști, dar unul care restabilește vechiul echilibru politic băștinaș – PSD versus ”Dreapta”. Nu se știe care dreaptă, dar lucrăm cu materialul clientului. În plus, un astfel de scenariu unge multe inimi fără doar și poate. Pe cea a unui Iohannis, de exemplu. Ziceam și noi…

Distribuie articolul pe rețeaua preferată
pictograma_ASI
Mai multe dezvăluiri

Simona BĂDULESCU

Iohannis, nouă șansă după ce CJUE i-a pus piedică Ursulei

Simona BĂDULESCU

Iohannis
S-a întors roata: Iohannis, la mâna lui Ciolacu!

Simona BĂDULESCU

PSD și PNL joacă la ruleta rusească fără tandem președinte-premier

Simona BĂDULESCU

PSD mai bâjbâie cel puțin o lună după prezidențiabil

Simona BĂDULESCU

Diana Șoșoacă, un alt ”birlic” pe scena politică

Folosim cookies clasificate ca necesare bunei functionari a site-ului. Pentru moment nu monitorizam traficul, nu stocam informatii despre dumneavoastra. Doar folosind formularul de contact avem nevoie de informatiile dumneavostra pentru comunicare.
Vizitand acest site va dati acordul cu privire la folosirea cookie-urilor. Pentru mai multe informatii vizitati pagina POLITICĂ DE CONFIDENȚIALITATE.